- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски председник на удару „Инцковог закона“ због Сребренице: Кривична пријава из Сарајева

© REUTERS / Srdjan ZivulovicЗоран Милановић
Зоран Милановић  - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Посланик у парламенту Босне и Херцеговине Енвер Биједић поднео је кривичну пријаву против председника Хрватске Зорана Милановића због његових изјава у вези са Сребреницом. Тако се хрватски председник нашао на удару наметнутог „Инцковог закона“ којим се забрањује негирање наводног геноцида.
Биједић је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и уједно челник мале странке Социјалдемократe БиХ, а Милановића је пријавио Тужилаштву БиХ на основу измена кривичног закона које је средином ове године наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима је кривично дело постало „негирање свих ратних злочина потврђених судским одлукама“, преносе хрватски медији.
Основ за кривичну пријаву Биједић је нашао у Милановићевој изјави да „сваки геноцид није исти“, што је хрватски председник казао када је коментарисао одлуку председника ХДЗ БиХ Драгана Човића да он и његови заступници у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ подрже предлог српских посланика да се повуче наметнути „Инцков закон“.
„Милановић је 3. децембра 2021. године наставио у још скандалознијем тону, где је покушао да релативизује геноцид у Сребреници упоређујући га с Холокаустом и геноцидом у Руанди“, појаснио је Биједић у саопштењу основе своје пријаве против хрватског председника.
Биједић је у пријави навео како „Милановићеве изјаве за директну последицу имају узнемиравање и стварање додатних националних нетрпељивости међу грађанима Босне и Херцеговине“.
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РЕГИОН
„Сребреница није исто што и Холокауст и Јасеновац“: Хрватски председник на мети због изјаве
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
РЕГИОН
Милановић о Сребреници: Башчаршија покушава од свог народа да направи жртву већу него што јесте
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
РЕГИОН
Изетбеговић одговорио Милановићу на изјаве о Сребреници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала