- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Jапански научници: Нојева јаја могу да спасу свет од коронe

Ној
Ној - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Антитела из нојевих јаја не само што могу да укажу на присуство вируса корона, већ могу од њега и да заштите, па чак и да послуже као лек за људе, тврде научници из Јапана.
Јапански научници су на путу да произведу једноставни тест на нови вирус корона, који се базира на употреби антитела пореклом из нојевих јаја и омогућује да се присуство патогена утврди голим оком.
Наиме, тим научника са Префектуралног универзитета Кјото израдио је хируршке маске чијим прегледом под ултраљубичастим знацима може да се одреди да ли су субјекти који су их носили заражени вирусом SARS-CoV-2.
Куриозитет је да се као агент помоћу којег се утврђује присуство вируса користе антитела која су произвели нојеви, с обзиром да су јапански научници дошли на идеју да умртвљени вирус корона убризгају тим крупним птицама које не лете, јер су оне способне да произведу велику количину антитела која учествују у одбрани организма од опасних микроорганизама. Инјекције вируса даване су женкама, како би се антитела убрала из јаја која оне положе.
У маске се у висини уста умеће специјални филтер, који се након употребе тог заштитног средства вади и прска флуоресцентном супстанцом која садржи нојева антитела. Филтер се потом прегледа лампом која одашиље ултраљубичасте зраке – уколико је нови вирус корона присутан, нојева антитела ће светлети, што значи да је особа заражена.
Вођа истраживачког тима, професор ветерине Јасухиро Цукамото, каже да је испитивање до сада спроведено на маскама 32 заражена субјекта, те да је супстанца с нојевим антителима верно показала количину присутног вируса и њено постепено смањивање током периода од десет дана.
Следећи корак је проширење студије, како би се укључио већи број испитаника.
Тим се нада да би њихов изум могао да буде званично одобрен и уђе у широку комерцијалну употребу током следеће године.
Откривање присуства вируса на унутрашњем филтеру маски голим оком даје битне нове могућности, јер пружа сазнање које може да се искористи за упућивање људи на пи-си-ар тестирање и, нарочито, за лакше идентификовање носилаца вируса који немају симптоме.

Нојеви за спас човечанства

Тим професора Цукамота иначе је већ у априлу ове године произвео (у Јапану врло популарне) хируршке маске пресвучене антителима нојева која неутралишу нови вирус корона.
Сада настоји да развојем посебног филтера с антителима ноја допринесе једноставном раном откривању заражених особа детектовањем вируса из њиховог даха.
Професор Цукамото, који је и ректор Префектуралног универзитета Кјото, у прошлости је користећи исту технику израдио више врсти маски којима могу да се делом зауставе вируси изазивачи других болести, попут грипа, сарса или еболе.
Штавише, приватна компанија коју је основао производи и дезинфекциони спреј који садрже антитела ноја, који може да се наноси на кваке и друге површине, као и бомбоне чијим сисањем се у уста уносе антитела пореклом из јаја те птице, која имају антивирусно дејство.
Шире гледано, вредност рада професора Цукамота лежи у томе што су пре методе екстраховања антитела из нојевих јаја за њихову производњу коришћени мишеви и зечеви, који су морали бити убијани да би се из њихове крви узеле врло мале количине важних протеина. Из жуманца великог јаја ноја, на једноставан начин се добија четири грама антитела, док једна женка просечно снесе око 100 годишње – количина имунолошког протеина за чије добијање би требало усмртити хиљаду зечева.
Захваљујући открићу да нојеви производе велику количину антитела, да су она сконцентрисана у јајима и ефикасна у уништавању вируса који море човечанство, професор Цукамото ужива велики углед у међународним научним круговима. У свом истраживању примене нојевих антитела као детектора и одбране од патогена он сарађује са америчким универзитетом Харвард и војском САД.

Неинтелигентни и опасни, али врло корисни

Педесетдвогодишњи Цукамото је каријеру почео као ветеринар фарме нојева и са њима ради већ више од двадесет година.
Интересантно, у дужем интервјуу јапнанском јавном сервису НХК он је изјавио да те птице, које могу да досегну висину од два и по метра и трче 60 километара на сат,„нису превише паметне“ пошто због слабе моћ памћења не могу да препознају ни људе који с њима раде дуги низ година.
Наиме, Цукамото је дуго проматрао понашање нојева и установио да се дешава да проведу пуно времена јурећи сопствену сенку, да умеју да грешком згазе и смрве сопствено јаје и да поведу бригу о туђем а занемаре сопствено потомство јер их не разазнају.
Истовремено, међутим, он је приметио и да њихове ране брзо зарастају и да не обољевају пуно од инфекција, што га је, скупа са чињеницом да живе и по шездесет година и имају солидну телесну грађу, навело на помисао да поседују јак имунитет.
То је касније и потврдио кроз своје медицинско истраживање, које се састојало од убризгавања детоксификованих патогена различитих болести, међу којима и оних које нападају људе, и посматрању имунолошке реакције нојева, која се показала изразито снажном, преноси РТС.
„Имају пилећи мозак, али у свом телу имају скривену моћ која може да спаси човечанство“, рекао је он пред камерама.
Јапански ветеринар је и посведочио да су нојеви агресивни и да су га више пута ишутирали, због чега је једном приликом претрпео прелом ноге, али да га, упркос чињеници да су опасне, те птице пуно занимају и да их воли.
Инфарк изазива трајно оштећење срчаног мишића - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
РУСИЈА
Руска докторка открива како корона утиче на срце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала