- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Колико речи пас може да разуме

CC0 / / Пас
Пас - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Начин на који пси разумеју нијансе људског језика је невероватно импресиван за животињу која сама не може да изговара речи.
Само делић секунде пре него што почнемо да изговарамо речи као што је „шетња“ или „наградица“ – пси могу предвидети и реаговати на оно што покушавамо да кажемо. Могу чак да дешифрују тон нашег гласа.
Иако речник паса није ни приближно тако велик као наш, нова студија указује да просечан пас може доследно да реагује на 89 речи или фраза. Скоро половина ових речи су команде, попут „седи“ или „остани“, али се разумеју и неке опште речи, као што је „чекај“, као и именице попут „наградица“.
Утврђено је да најтрениранији пси заправо одговарају на преко 200 специфичних речи, што је отприлике еквивалентно речнику двогодишњег људског детета.
Иако пас не говори ове речи као што то ради мало дете, изгледа да реагује на одређене речи на специфичан и доследан начин, што сугерише да има одређени ниво разумевања језика.
Налази су засновани на утврђеној контролној листи речи, коју користе родитељи да процене речник свог детета. У овом случају, међутим, истраживање је испитало 165 власника различитих раса, узраста и професија.
Док се чини да раса и тренажни статус пса (на пример, полицијски пас) утичу на обим речника пса, старост и особине власника нису утицали на листу.
Истраживања у прошлости су показала да пси могу научити да реагују на невероватан број људских речи ако се подвргну интензивној обуци. Године 2004. истраживачи су известили о бордер колију по имену Рико који је научио да извлачи преко 200 предмета, укључујући плишане играчке и лопте само чувши њихова имена.
Године 2011, након три године обуке, још један бордер коли је научио имена играчака од преко 1.000 речи. Неки посебно паметни пси могу чак научити нове речи након што их чују само неколико пута.

Али шта је са просечним кућним псом?

Користећи онлајн анкету, аутори тренутне студије су затражили од власника паса да пријаве како је њихов љубимац одговорио на 172 речи и фразе.
Увек постоји ризик са овом врстом истраживања да ће власници преценити разумевање свог љубимца. Али претходна истраживања о овом специфичном тесту речника међу бебама су открила да родитељи боље разумеју своје дете него обучени посматрач, тако да се исто може применити и на њихове кућне љубимце.
Власници паса у тренутној анкети су замољени да оцене одговор својих паса на одређене речи и фразе на скали од нула до пет.
Резултат од нула поена значи да њихов пас никада није конкретно или доследно одговорио на реч или фразу. Док је резултат од пет поена значио да је пас то често чинио, чак и када су речи изговорене на различитим локацијама, различитим тоновима и од стране различитих људи.

Укупно је било десет речи или фраза које је посебно препознало више од 90 процената свих паса. Ове уобичајене речи и фразе укључивале су име пса, као и „седи“, „дођи“, „добар пас“, „доле“, „остани“, „стани“, „не“ и „остави то“.

Насупрот томе, само ретки пси су могли доследно и конкретно да реагују на фразе и речи као што су „обриши ноге“, „шапући“, „гласно“, као и на имена шетача паса, грумера или одгајивачница.
Увек постоји шанса да су пси у анкети укључили људске гестове и друге контекстуалне информације у своје разумевање одређених речи. Штавише, пошто су многи од ових паса прошли основну обуку послушности, постоји могућност да потпуно необучени пас има мањи речник од 89 речи.
Пси расе бордер коли - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Да ли су пси свесни себе: Ново истраживање мења поглед на љубимце /видео/
Мачка - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2021
Могу ли пси и мачке да предосете земљотрес: Шта се догодило у Хрватској? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала