- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о захтеву за безбедносне гаранције НАТО: Погодили смо у нерв

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПоглед на зграду Министарства спољних послова Русије и пословни центар "Москва сити"
Поглед на зграду Министарства спољних послова Русије и пословни центар Москва сити - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је предлогом о писаним гаранцијама безбедности „погодио нерв“ када је реч о ситуацији у евроатлантском региону, оценио је заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Рјабков. Он каже и да би било наивно очекивати да Русија у скорије време добије те гаранције од Запада.
„Наивно би било очекивати да ћемо гаранције добити ускоро, онако како је то формулисано“, рекао је Рјабков током брифинга у МИА „Русија севодња“.
Додао је да ако Америка одбије те гаранције последица ће бити - погоршање ситуације.
„Треба имати у виду да ако опоненти на тој страни, пре свега САД, али и друге земље-савезнице, тзв. истомишљеници Америке, одбију то, покушају да то питање блокирају, то ће неизбежно за последицу имати погоршање ситуације у области њихове безбедности“, рекао је руски званичник.
Ако не постигнемо договор приближићемо се озбиљној конфронтацији, истакао је Рјабков.
О тим гаранцијама, додао је, могло би да се дискутује у оквиру дијалога Русије и Америке о стратешкој стабилности.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је 1. децембра предложио да се крене у преговоре око постизања правних гаранција за неширење НАТО-а на исток.
Путин је нагласио да је најважнији задатак руске дипломатије: добијање поузданих и дугорочних гаранција безбедности.
Руски председник је недавно говорио и о „црвеним линијама“ за Русију и у том контексту навео је, између осталог, повећано присуство НАТО-а у Украјини, али и потенцијални улазак те бивше совјетске републике у састав Алијансе.
У међувремену, Путин је разговарао са америчким лидером Џозефом Бајденом, а према речима његовог саветника за националну безбедност Џејка Саливана, председник током разговора није направио никакве уступке руском лидеру по питању могућности ширења НАТО-а или смањења присуства америчких трупа у Европи.
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
РУСИЈА
Упозорење Русије: Ако се овако настави, постоји ризик да се понови Кубанска ракетна криза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала