- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

О чему су разговарали Бајден и Зеленски

© AP Photo / Evan VucciПредседници Украјине и САД, Владимир Зеленски и Џозеф Бајден током састанка у Белој кући
Председници Украјине и САД, Владимир Зеленски и Џозеф Бајден током састанка у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је са украјинским председником Владимиром Зеленским и том приликом изразио забринутост Вашингтона и европских држава због „активности Русије“, саопштила је Бела кућа.
„Председник Бајден изразио је дубоку забринутост САД и европских савезника због агресивног понашања Русије према Украјини и јасно ставио до знања да ће Америка и њени савезници одлучно одговорити економским и другим мерама у случају даљег војног мешања“, наводи се у саопштењу.
Како се наводи, Бајден је током разговора потврдио непоколебљиву приврженост Америке суверенитету и територијалној целовитости Украјине.
„Лидери су позвали Русију да смањи напетост и сложили се да је дипломатија најбољи начин да се дође до напретка у проналажењу решења за конфликт“ , поручили су из Беле куће.
Бајден је обавестио Зеленског о разговору који је имао са руским колегом Владимиром Путином током којег се заложио за деескалацију и дипломатију.
У Кијеву су саопштили да је разговор Бајден-Зеленски био продуктиван и да се тицао питања безбедности у енергетској и војној сфери.
На питање једног опозиционог посланика да ли је тема разговора била и одређена аутономија за Донбас, о чему су јуче писали амерички медији, заменик шефа администрације украјинског председника Андреј Сибига је рекао:
„Украјинска страна је изложила своје виђење и конкретне кораке у вези са применом Минских споразума. У оквиру тога и то је размотрено.“
Зеленски је Бајдену пренео и да је спреман за директан сусрет са руским лидером Владимиром Путином. Према речима Сибиге, САД и западни партнери подржавају ту иницијативу украјинског председника.
Зеленски и Бајден су разговарали у време инцидента у Керчког мореузу.
Подсетимо, командни брод „Донбас“ украјинске Ратне морнарице је јуче ујутро испловио из луке Мариупољ и кренуо у правцу Керчког мореуза. Украјинска страна није поднела захтев за пролазак каналом Керч-Јеникалски, у складу са обавезним прописима морске луке Керч, саопштио је руски ФСБ.
На захтеве руских граничара нису одговарали, а на крају се брод окренуо назад.
Украјинска фрегата Хетман Сагајдачни - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
РУСИЈА
„Провокација“: Украјински војни брод који је пловио ка Керчком мореузу враћа се назад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала