- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД: Ограничења у Керчком мореузу – акт агресије против Украјине

© Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Уђи у базу фотографијаТри украјинска брода на руској граници
Три украјинска брода на руској граници - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Америчка амбасада у Кијеву саопштила је да украјински војни брод има пуно право да плови у водама Керчког мореуза.

„'Донбас' има пуно право да плови у украјинским водама. Лажне оптужбе Русије део су њене кампање за скретање пажње са њених последњих агресивних, провокативних акција. Нова незаконита ограничења у Керчком мореузу и Азовском мору представљају још један акт агресије против Украјине“, наводи се у сапштењу амбасаде САД на Твитеру.

Подсетимо, Федерална служба безбедности Русије јуче је саопштила да командни брод „Донбас“ украјинске морнарице плови у правцу Керчког мореуза у Азовском мору, те да не одговара на захтеве руских граничара да промени курс. Брод пријави пролазак Керчким мореузом, како то захтева руско законодавство. Касније се окренуо назад. ФСБ је овај инцидент окарактерисала као провокацију, истичући да су акције украјинске посаде посаде угрозиле безбедност пловидбе.
Разговор председника САД Џозефа Бајдена и председника Украјине Владимира Зеленског поклопио се са временом када је украјински војни брод покушао да уђе у Керчки мореуз. Брод „Донбас“ се окренуо у тренутку када је било јасно да су преговори завршени.
Ово није први инцидент са украјинским бродовима у Керчком мореузу. У новембру 2018. године три брода украјинске Ратне морнарице нарушили су државну границу Русије и ушли у привремено затворено водено подручје. Изводили су опасне маневре, игноришући захтеве руских граничара да се зауставе. Бродови и посада су задржани. У септембру 2019. године морнари су се вратили у Украјину.
Галебови у Керчком мореузу - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РУСИЈА
Кремљ: Било која провокација у Керчком мореузу може имати озбиљне последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала