- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скупштина Републике Српске усвојила одлуку о враћању надлежности

© YouTube/BN TV INFOСедница парламента Републике Српске
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закључке у вези са информацијама о преносу надлежности и Декларацију о уставним принципима.
Закључцима о преносу надлежности предвиђено је да се закони и други прописи којима је пренета надлежност са Републике Српске на БиХ неће примењивати на територији РС.
Ради се о надлежностима у области индиректног опорезивања, правосудних институција и области одбране и безбедности.
Скупштина је задужила Владу да у року од шест месеци упути на разматрање законе који ће омогућити несметано функционисање РС по повратку надлежности.
Такође, Скупштина је задужила Владу да у координацији са председницом РС, припреми текст Устава РС којим ће се вратити све надлежности Српске, изузимајући оне које по Уставу БиХ припадају Босни и Херцеговини.

Пренос надлежности у области индиректног опорезивања

Народна скупштина Републике Српске повукла је сагласност од 30. октобра 2003. године којом је надлежност из области индиректног опорезивања у оквиру система пореске политике пренета на Парламентарну скупштину БиХ, како би се омогућило разматрање и усвајање Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.
Овом одлуком на територији Српске закони о систему индиректног опорезивања у БиХ, о уплатама на јединствени рачун и расподели прихода, о Управи за индиректно опорезивање, о поступку индиректног опорезивања, о поступку принудне наплате индиректних пореза, о порезу на додату вредност и Закон о акцизама у БиХ неће се примењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу Закона о порезу на додату вредност у Републици Српској и Закона о акцизама Републике Српске.

Надлежности у правосудним институцијама

Народна скупштина Републике Српске повукла је сагласност из 2004. године о преношењу одређених одговорности ентитета кроз успостављање Високог судског и тужилачког савета БиХ.
Народна скупштина РС задужила је Владу Српске да у року до шест месеци упути на разматрање и усвајање Закон о Високом судском и тужилачком савету Републике Српске, док се тај закон БиХ неће примењиват од дана када буде усвојен закон РС.

Надлежности у области одбране и безбедности

Народна скупштина Републике Српске повукла је одлуку из 2005. године о преносу надлежности из области одбране на институције БиХ.
Влада РС у року од шест месеци треба да предложи Скупштини законе о одбрани и безбедности, а када они буду усвојени, престаће да се примењују Закон о одбрани БиХ , Закон о служби у Оружаним снагама БиХ, Закон о Обавештајно-безбедносној агенцији БиХ и Закон о Агенцији за истраге и заштиту БиХ, преноси РТРС.
Седница Скупштине Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РЕГИОН
Нови Устав Републике Српске: Шта пише у Декларацији
Милорад Додик у Москви - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РЕГИОН
Додик: Могуће доношење закона о неважењу одлука Уставног суда БиХ
Алија Изетбеговић, Фрањо Туђман и Слободан Милошевић на мировним преговорима у бази Рајт Петерсон у Дејтону, Охајо.  - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РЕГИОН
Дејтон изгубљен у преводу: Одузимали власт Српској и помоћу – речника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала