- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Технолошки гигант на путу да достигне вредност британског БДП-а

CC0 / Unsplash/Medhat Dawoud / Лого компаније ”Епл”
Лого  компаније ”Епл” - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Америчка компанија Епл је на корак да прва у свету достигне тржишну вредност од 3.000 милијарди, чиме би тај технолошки див постао вреднији од немачког тржишта капитала или целе британске привреде.
Овакав развој ситуације се дешава након само годину дана откако је Епл достигао тржишну капитализацију од два билиона долара, пошто је претходно, 2018. године, прекорачио магичну линију од 1.000 милијарди, извештава агенција Блумберг.
Акције компаније су у среду затворене на Волстриту на нивоу од 175,08 долара. Еплу је потребно да достигне цену од 182,85 долара по акцији, како би стигао до жељене тржишне вредности од три билиона долара, наводи РТ.
У досадашњем току године, акције Епла су порасле за скоро 30 процената, након силовитог раста од 80 посто прошле године. Ривалске компаније, као што су Мајкрософт, Амазон, Алфабет и Тесла, забележиле су повећање вредности између 10 и 70 одсто.
„То је феноменално достигнуће које подвлачи невероватну доминацију америчких технолошких фирми. Још толико тога тек треба да понуди Епл, што вас тера да се запитате која је следећа линија коју ће прећи и колико велики могу да постану“, изјавио је за Блумберг Крејг Ерлам, виши тржишни аналитичар у компанији Оанда.
Епл корпорација, са седиштем у Калифорнији, на кратко је изгубила титулу највредније приватне компаније на свету од Мајкрософта раније ове године. Пад је уследио након изјаве генералног директора Тима Кука о поремећају у ланца снабдевања због пандемије и тренутним проблемима компаније да се избори с глобалном несташицом микрочипова и компоненти за производњу паметних телефона, лаптопова и таблета, пренео је Танјуг.
Банке и платни системи чине све како би обесхрабрили људе да користе папирни новац - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
ЕКОНОМИЈА
„Краљеви бизниса“: Десет компанија које исплаћују највеће дивиденде на свету
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала