Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто је за Србију важан нуклеарни центар који гради са Русијом

© AFP 2023 / FRANCOIS GUILLOTНаучник у лабараторији
Научник у лабараторији  - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Све што ће се радити у Центру за нуклеарне технологије сада не постоји у Србији и то је стратешки пројекат. Савремена производња радиофармацеутских препарата за дијагностику и лечење карцинома је драгоцена, а једнако је важно што ће Центар омогућити и школовање стручњака заинтересованих за нуклеарне науке, који Србији такође недостају.
Овако Споразум о изградњи Центра за нуклеарне технологије и Радиофармацеутског комплекса, који су потписале Република Србија и Руска Федерација за Спутњик коментаришу директор Института за онкологију и радиологију Даница Грујичић и др Владимир Удовичић из Института за физику у Београду, научник који ради у јединој преосталој лабораторији за нуклеарну физику у нашој земљи.

Стратешка важност Центра за нуклеарне технологије

Почетак рада будућег рада Центра, који ће се градити у наредне три године, базира се на производњи радиофармацеутских препарата за дијагностику и лечење различитих обољења, посебно карцинома.
Зашто је то важно када пацијенти у Србији већ примају терапију?
„Пошто се ради о краткоживећим радиоактивним изотопима, императив је да од места производње до места где се примењују буде што краће растојање, зато је најбоље да земља сама има неку инсталацију која их производи. У том смислу, ово је велики помак“, објашњава Удовичић и додаје да се сви препарати који се користе у лечењу карцинома увозе.
Даница Грујичић додаје да постоје „радиофармаци“ који имају јако кратак период полураспада, и да је то до сада повремено био велики проблем. Циљ је да се Србија ослободи увоза терапије.
© Фото : Уступљено СпутњикуВлада Србије и Државна корпорација „Росатом“ потписале су Генерални оквирни споразум о изградњи Центра за нуклеарне технологије и Споразум о оснивању заједничког предузећа које ће реализовати овај пројекат на територији Србије.
Влада Србије и Државна корпорација „Росатом“ потписале су Генерални оквирни споразум о изградњи Центра за нуклеарне технологије и Споразум о оснивању заједничког предузећа које ће реализовати овај пројекат на територији Србије. - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Влада Србије и Државна корпорација „Росатом“ потписале су Генерални оквирни споразум о изградњи Центра за нуклеарне технологије и Споразум о оснивању заједничког предузећа које ће реализовати овај пројекат на територији Србије.
„Нећемо зависити од граничних прелаза, застоја у саобраћају, санкција, било чега другог, ово је велика ствар. Производиће се вероватно и радиофармати за дијагностику, за пет скенове, што је јако важно, јер је јединин начин да пацијенте који су у наводној ремисији заправо на адекватан начин пратите, да знате да ли се болест поново јавила. При том, имате туморе који на уобичајену терапију не рагују, за њих морају постојати специјални радиофармаци. Дакле, биће значајно поједностављен рад медицинских установа, не само у Београду, већ у целој Србији“, каже Грујичићева.

Убрзава се дијагностика

Удовичић додаје да ће оснивање Центра за нуклеарне технологије и Радиофармацеутског комплекса убрзати и рад на постојећој дијагностици. У последњих неколико година увезено је пуно савремених апарата чија је сврха дијагностика и лечење онколошких пацијената.
„У здравственим центрима већ ради гама x нож, с обзиром на број пацијената и тренд раста у наредним годинама, ово је заиста нешто што је од суштинске важности. Ови савременији уређаји су ефикаснији у лечењу, дали су најбоље резултате, ти извори јонизујућих зречења много су бољи, далеко усмереније гађају места где се позиционирају тумори у организму“, објашњава Удовичић.

Задржати кадрове у Србији

Оба наша саговорника верују да је отварање Центра најбољи начин да се едукују и у Србији задрже високообразовани кадрови који ће у будућности у нашој земљи развијати нуклеарне науке.
„Формирање оваквог нуклеарног центра ће пре свега значити могућност да се млади људи који су заинтересовани запосле, али мислим да их претходно све треба послати у Русију на едукацију. Постоји одређени број стипендија које даје руска Влада, мислим да највећи број треба ограничити управо за оне техничке професије које немамо на адекватан начин заступљене код нас на универзитетима, превенствено мислим на нуклеарну физику“, каже Грујичићева.
Удовичић објашњава да је недостатак овог кадра почео да се осећа након напуштања нуклеарног програма 80-тих година прошлог века, тада је почео да опада и број људи који се баве оваквим истраживањима, сада, каже, готово да почињемо испочетка, обржемо нови круг.
„Потребна нам је стратешка сарадња, а Русија је у том погледу заиста добар партнер. Уз кадрове које имамо, који нису велики, али су можда довољни као нуклеус, и ову сарадњу са Руском Федерацијом, вероватно ће се у будућности привући одређени број младих људи који би нашли перспективу у овим областима. Дакле, пројекат отвара и ту страну, развијање наших високошколских институција које би морале да буду укључене у школовање кадрова. Центар отвара разне могучности, слични већ постоје у свету, може да се отвори гомила истраживачких пројеката“, закључује Удовичић.
Споразум о изградњи Центра за нуклеарне технологије и Споразум о оснивању заједничког предузец́а потписали су Влада Србије и Државна корпорација „Росатом“.
Пројекат се реализује у оквиру Међудржавног споразума између влада две земље који је потписан 2019. године током посете председника Русије Владимира Путина Србији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала