- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„До мира путем силе“: Како Кијев види план за обуздавање Русије

© Sputnik / СтрингерЗграда Владе Украјине у Кијеву
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба рекао је да су САД и њени европски савезници дужни да активирају своје снаге у циљу обуздавања Русије и додао да Кијев заједно са партнерима ради на једном таквом, свеобухватном плану.

„Први део плана састоји се у томе да се Москви пошаљу јасни сигнали. То значи да мора јасно да се стави до знања да је Украјина део Запада и будући члан ЕУ и НАТО и да су суверенитет и територијална целовитост Украјине неупитни“, навео је Кулеба у интервјуу за „Форин аферс“.

Други и трећи део плана предвиђају припрему „сурових санкција“ за случај потенцијалног оружаног сукоба Русије и Украјине и пружање војне помоћи Кијеву.
Како каже Кулеба, циљ је постићи мир путем силе.
Подсетимо, западне земље и Кијев у последње време оптужују Русију да припрема наводну инвазију на Украјину због чега све чешће говоре о спремности да Москви у том случају уведу до сада невиђене санкције.
Русија је у више наврата оповргла да планира тако нешто, истичући да је померање војних снага на њеној територији, које изазива узнемиреност Запада а посебно суседних држава, њено суверено и уставно право.
Такође у Москви наглашавају да се на Западу та теза користи као изговор за даље приближавање НАТО границама Русије.
Руски председник Владимир Путин је крајем прошлог месеца рекао шта су за Русију „црвене линије“ када је реч о Украјини.
Као главни изазов руске спољне политике, он је истакао потезе Запада по питању испоруке смртоносног оружја Кијеву, провокативне војне маневре у Црном мору, али и у другим регионима у близини руских граница Русије.
Према његовим речима, Москва стално говори о црвеним линијама, али партнери Русије се веома површно односе према свим упозорењима. Међутим, истакао је, упозорења у последње време ипак имају одређеног ефекта, јер се код партнера јавила „извесна тензија“.
Неопходно је да се то стање што дуже одржи „како им не би пало на памет да на западним границама Русије изазову непотребан сукоб“, а такође треба инсистирати на озбиљним дугорочним гаранцијама осигуравања безбедности Русије. Истовремено, треба запамтити да партнери лако одустају од договора, упозорио је Путин.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
РУСИЈА
Захарова: Кијев пребацује тешку артиљерију ка Донбасу, то зна и ОЕБС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала