- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Забринути смо због нагомилавања америчких војника у Грчкој

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Русија је забринута због нагомилавања америчких војника на територији Грчке и пребацивања војне технике у источну Европу преко луке Александропулис, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Проблем је једноставан. Концентрише се све више и више војника НАТО и САД на вашој територији. Превозите стотине и хиљаде јединица војне технике преко Александропулиса. Отварате нове базе за НАТО, док Алијанса у исто време нас назива непријатељем. И НАТО формулише свој главни циљ а то није ништа друго до обуздавање Русије. Забринути смо због тога. Морате да нас разумете“, рекао је Песков у интервјуу за грчку ТВ ANT1.

На констатацију новинарке да Атину такође брине то што Русија испоручује Турској системе С-400, Песков је напоменуо да је то одбрамбени систем.
„Оно што се пребацује преко Александропулиса није одбрамбено наоружање. Ја бих тако одговорио“, рекао је портпарол Кремља.
На питање какву реакцију очекује од Грчке у случају да ЕУ уведе санкције Русији због Украјине, портпарол Владимира Путина је истакао да се Русија односи према званичној Атини као партнеру, пријатељској земљи и да би желела да тако и остане.
Додао је да је Грчка суверена земља и да има право да доноси суверене одлуке, одговарајући тако на питање да ли се очекује да Грчка заузме другачији став у односу на Брисел.
Подсетимо, преко грчке луке Александропулис сада је у току највеће пребацивање америчких снага у историји.
Кроз ову луку ће проћи 120 хеликоптера и хиљаде различитих борбених возила, војници који ће бити упућени у источну Европу.
Раније је грчки министар одбране Никос Панајотопулос изјавио да база у Александропулису служи интересима Америке у региону и ради боље контроле.
Песков је дао интервјуу грчкој ТВ пре недавног сусрет руског председника Владимира Путина и грчког премијера Киријакоса Кицотакиса у Сочију.
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
РУСИЈА
Русија има право на безбедност: Путин објаснио последице чланства Украјине у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала