- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

"Морава" се повлачи из производње струје из угља и прелази на гас

© Sputnik / Јевгениј Бијатов / Уђи у базу фотографијаТермоелектрана
Термоелектрана - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Међународним уговором о Енергетској заједници и стратешким документима Србије предвиђена је декарбонизација производње електричне енергије. "Електропривреда Србије" у складу са овим прописима планира да до 2023. године повуче поједине термоелектране из процеса производње и замени их постројењима на гас.
Термоелектране "Морава" и "Колубара А" су прве које ће захватити процес декарбонизације. Како наводе из ЕПС-а, уместо производње струје из угља, гас представља најбоље, за сада прелазно, алтернативно решење. Стара инфраструктура може ефикасно да се искористи, а нови погони обезбеђују приближно исту производну снагу.
За ову сврху ЕПС је расписао тендер за услугу израде Генералног пројекта са претходном студијом оправданости и идејног решења гасне електране "Морава".
Како се наводи у техничкој документацији, циљ израде документације је дефинисање техничко-технолошког решења за инсталирање новог гасно-парног котла, избор оптималног решења, дефинисање плана изградње и одређивање трошкова, преноси Екапија.
Нови блок на гас имаће производну снагу од 120 мегавата.
Уз израду техничке документације предвиђена је и израда претходне студије изводљивости која треба да пружи комплетну анализу микролокације, све урбанистичке аспекте и уклапање новог погона у производни систем.
Термоелектрана  - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Уместо у пензију, „Морава“ и „Колубара“ би могле у резерву — да ускоче кад загусти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала