- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пленковић: У БиХ идем с поруком о целовитости

© AP Photo / Francisco SecoАндреј Пленковић
Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић данас је, уочи посете БиХ, рекао да у ту земљу одлази са поруком о целовитости БиХ, потреби за дијалогом и смањењем напетости.
"Порука с којом идемо у БиХ је она о знаку и сигналу пријатељства, добронамерности, добросуседства, сарадње, порука о целовитости БиХ, али и порука да се сва три конститутивна народа осећају добро и адекватно заступљено", рекао је новинарима Пленковић, који ће сутра отпутовати у БиХ, а преноси Хина.
"Мислимо да је БиХ потребан нови изборни закон и фокус на унутрашње реформе, које ће довести до испуњавања 14 мера за добијање статуса земље кандидата за ЕУ. То ће не само ојачати европске перспективе БиХ, него донети и један нови замах оптимизма друштву и повећање функционалности БиХ. То је у интересу свих народа у БиХ, свих грађана БиХ, свих суседа и нас", поручио је Пленковић.
На питање новинара да ли изјаве хрватског председника Зорана Милановића и његова подршка српском члану Председништва БиХ Милораду Додику могу да угрозе успешност његовог пута у БиХ, Пленковић је рекао да он води "конзистентну" политику према БиХ, која укључује дијалог, остваривање права Хрвата у БиХ и деескалацију напетости.
"Свако дизање тензија у нашем суседству се одражава и на земље у окружењу. Једна од њих смо ми", навео је Пленковић.
Пленковић, који у БиХ путује у тренутку када су затегнути односи између Милановића и политичара у БиХ због његових изјава о геноциду у Сребреници, рекао је да су поједине изјаве Милановића срамотне и оценио да је јако лоше ако то пређе границу и угрози кредибилитет Хрватске, преноси Танјуг.
"Мој долазак није дизање тензија, него супротно. У БиХ идем након интензивних међународних активности. Радимо велики међународни напор, ово је шири напор да се позиционирамо као разуман актер који смирује тензије и даје допринос тамо где може", поручио је Пленковић.
Милановић је у више наврата рекао да "постоје геноциди и геноциди" и да би, ако се злочин у Сребреници назива геноцидом, онда би, казао је, за оне теже попут Јасеновца требало смислити нови назив.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала