- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Побољшани изгледи за повећање кредитног рејтинга Србије

© Sputnik / Александар МилачићСрпски динари
Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Агенција за оцену кредитног рејтинга „Стандард енд Пурс“ је у извештају од 10. децембра, поправила изгледе за даље повећање кредитног рејтинга Србије са стабилних на позитивне и потврдила оцену кредитног рејтинга Републике Србије на нивоу ББ+.
Министарство финансија саопштило је да је Агенција истакла да ће се у наредних годину дана створити објективни услови зa повећање кредитног рејтинга на инвестициони ниво уколико се надмаше пројектована очекивања прилива од страних директних инвестиција, стопе раста и учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу.
Структурна побољшања привреде подржана мерама економске политике дала су резултате већ у првој половини 2021. године. То је један од главних разлога ревизије очекиваног раста бруто домаћег производа у 2021. години на 7 одсто, док се у 2022. години пројектује раст од преко 4 одсто. Као основне покретаче раста Агенција наводи јавне инвестиције и приватну потрошњу.
„Високом нивоу раста бруто домаћег производа допринело је више фактора, а пре свега адекватна и избалансирана подршка фискалне и монетарне политике која је дала значајан допринос у ублажавању негативних ефеката пандемије, брз процес вакцинације становништва, као и отпорност сектора производње и грађевинарства на негативне ефекте пандемије“, наводи Министарство финансија.
Мере које су имале за циљ очување производних капацитета целокупне привреде, одржање животног стандарда становништва и очување ликвидности, значајно су, како се наводи, помогле, не само да се ублаже непосредне последице пандемије, већ и да се створе услови за динамичан раст и да се сачувају радна места.
„Република Србија успела је да, захваљујући правовременим, снажним и адекватним мерама монетарне и фискалне политике добро одговори на кризу изазвану пандемијом вируса корона, умањи и ограничи негативне ефекте пандемије и створи добру основу за бржи привредни опоравак, подржан високим нивоом приватне потрошње“, објавило је Министарство.
У извештају Агенције истакнуто је континуирано јачање банкарског сектора, нарочито у погледу смањења учешћа проблематичних кредита у поређењу са претходним годинама. Наводи се и да је курс динара остао стабилан, а да су девизне резерве на рекордно високом нивоу.

О јавном дугу

Такође, Агенција у извештају истиче да ће, након повећања фискалног дефицита током трајања кризе у 2020. и 2021. години, доћи до уравнотежења јавних финансија и његовог значајног смањења већ у 2022. години на 3 одсто БДП-а и пројектује додатно смањење дефицита у наредним годинама.
Умањење дефицита преокренуће тренутно само привремено растућу путању јавног дуга. Током следеће године очекује се стабилизација учешћа јавног дуга у БДП-у, а након тога и његово враћање на силазну путању.
Услови финансирања на међународном и домаћем тржишту су током 2021. године били више него добри, што је Влада Републике Србије искористила и прикупила средства по веома повољним стопама. Вишак акумулираних средстава прикупљених током протеклих месеци додатно ће утицати на смањење учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу.
„Побољшање изгледа за повећање кредитног рејтинга још једна је потврда добрих економских резултата које је Република Србија постигла у претходном периоду, и јасан је сигнал потенцијалним инвеститорима за повећање сигурности улагања у Србију. Повећање економског раста, раст инвестиција и већа запосленост стварају повољан амбијент за даљи раст и развој привредне активности“, закључује Министарство финансија.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала