Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршене блокаде путева, мањи инцидент у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест на ауто-путу код Газеле
Протест на ауто-путу код Газеле - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Учесници данашњих протеста, који су се окупили на позив Еколошког устанка, блокирали су данас аутопут код моста Газела у Београду у оба правца, као и више путних праваца у другим градовима Србије. Блокада је завршена после сат времена.
После завршене блокаде на позив Еколошког устанка, на аутопуту у Београду појавиле су се особе које себе зову представницима народних патрола и поново блокирале саобраћај.
Дошло је и до инцидента, када је један возач покушао да прође кроз групу од 20-ак особа и ударио једну особу. Окупљени су шутирали аутомобил, ударали транспарентима по њему и сломили стакла, а после пустили возило да прође, пренео је Танјуг.
Они су блокирали аутопут код моста Газела у смеру ка Штарк арени, а после 15 минута склонили су са улице, после чега је саобраћај пуштен.
Извештачи Танјуга јављају да је на улицама био мањи број грађана него претходне суботе, а у већини градова протест је протекао мирно.
Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка поновио да је основни захтев протеста повлачење и брисање пројекта "Рио Тинта" из просторног плана Лознице и забрана експлоатације литијума на територији читаве Србије.
У Новом Саду грађани су блокирали кружни ток на раскрсници Булевара Европе и Булевара патријарха Павла.
У Крагујевцу учесници протеста су блокирали магистрални пут Крагујевац-Краљево у центру града, као и претходне суботе.
Представници неколико еколошких организација, грађанских иницијатива и грађани блокирали су Ибарску магистралу у Прељини код Чачка.
Блокирани су били поједини путеви и у Шапцу, Ваљеву, Нишу, Ужицу, Лесковцу, Смедереву, Лесковцу, Сомбору, Суботици...
Власт је усвојила првобитне захтеве организатора протеста да се измене закони о референдуму и експропријацији, а захтев новог протеста је да се међународној рударској компанији „Рио Тинто“ не дозволи експлоатација литијума.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала