- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

РС спасава дејтонску БиХ, а Запад хоће од ње да направи протекторат НАТО-а

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Потез који је повукла РС је први корак у покушају успостављања уставности и увођења БиХ у уставни поредак, коментар је адвоката Горан Петронијевића, након што је Народна скупштина РС усвојила Декларацију о уставним принципима. Декларацијом је потврдила повратак свих надлежности које јој припадају по Дејтонском споразуму, а одузете су јој.
Петронијевић напомиње да је одузимање надлежности од РС, на силу или на неки други начин, само нарушавање Устава БиХ.

РС својим поступком спасава БиХ

„Ту је тачка разбијања БиХ као међународно признате државе, а ово што је урадила Скупштина РС и што даље покушава да уради је успостављање уставности и покушај да се спаси БиХ као самостална и међународно призната држава у оквиру Дејтонског устава“, објашњава Петронијевић.
Наш саговорник каже да је наметањем закона и одузимањем ингеренција од РС управо и рушена БиХ и да није ништа природније него да се покуша да се ти закони елиминишу из правног поретка како би се успоставила уставност.

„БиХ у последњих двадесет година, ако не и дуже, живи у неуставном периоду, а причају о томе како неко други хоће да разбије државу. Државу разбијају они који су доносили овакве одлуке на штету РС и против Дејтона и то уз асистенцију и наговор дела међународне заједнице, напомиње Петронијевић.

Наш саговорник наглашава да иако је ово последњи покушај да БиХ као држава опстане, неки ће покушати да то прикажу супротно, као покушај рушења БиХ, само зато што то не одговара њиховим интересима.
„Они су испод жита кршењем Устава и међународног оквира Дејтонског споразума на силу отимали ингеренције РС, али и хрватског ентитета, тако да су у потпуности нарушили онај основни дејтонски концепт — два ентитета, три народа“, подсећа саговорник Спутњика.
Петронијевић такође објашњава да ниједан закон који је до сада донет у БиХ није имао уставну потпору, јер није мењан Устав БиХ.

Следе ли санкције?

„Не може се законом који је противуставан мењати Устав, већ обрнуто. Тако да ово што покушава РС да уради је први корак у враћању БиХ као самосталне, међународно признате државе у уставноправни поредак. Ништа даље, закључује Петронијевић.

О усвајању декларације о преносу надлежности и другим корацима који су везани за такве одлуке, говорили су и представници ОХР-а и ПИК, а тзв. високи представник у БиХ Кристијан Шмит изјавио је како ће сваки покушај отцепљења бити санкционисан.
Дипломата у пензији и директор Српског спољнополитичког круга Милисав Паић сматра да ће сада са свих страна кренути удари на РС и Милорада Додика, а не би га изненадиле ни санкције.

„Сигурно је да је ово храбар корак РС, јер је очигледно да је урушавање статуса РС дошло до границе где је остала без свих важних прерогатива који јој по Дејтонском споразуму и Анексу 4 припадају, а што је потврђено и Резолуцијом у СБ УН, напомиње Паић.

Он верује да овај корак РС неће наићи на одобравање пре свега Бошњака и њихових ментора, јер су они кренули путем унитаризације БиХ, како би лакше приступили НАТО пакту.
„Основни циљ Запада је да БиХ буде протекторат НАТО снага и да практично демократски избрани органи у БиХ, а посебно у РС немају никаква легитимитет да воде независну политику, већ да се она диктира из међународних центара моћи“, сматра саговорник Спутњика.

Одлука РС ће убрзати ствари у БиХ

Нема сумње, напомиње он, да ће после ове одлуке РС ствари да се убрзају, а у ком правцу, то ћемо видети, мада видимо да је најављена посета британског специјалног изасланика Сарајеву, што сигурно не слути на добро.

„Запад већ дуже време говори о духу Дејтона, а не о Дејтонском мировном споразуму и то о духу Дејтона како га они читају, а они га читају тако да БиХ виде као своје упориште на Балкану. Дакле, не ради се ту само о БиХ, јер свако нормалан који прочита Дејтонски споразум, рећи ће да је РС у праву што жели да поврати надлежности које су јој одузете одлукама неких високих представника, а они себе виде као надвласт у БиХ која дезавуише демократске институције те земље и практично омета њено функционисање, сматра Паић.

Према његовим речима, нико неће да призна да је ово што је урадила РС у ствари спас за БиХ, јер им то не одговара, односно не уклапа им се у концепт који су они замислили. Притом су заборавили да се свет променио од деведесетих, када су Америка и Немачка биле једине силе које су питане за све.

Шест месеци за нови Устав

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у петак закључке у вези са информацијама о преносу надлежности, тако да се закони и други прописи којима је извршен пренос надлежности са РС на институције БиХ неће примењивати на територији Српске. Парламент РС усвојио и Декларацију о уставним принципима.
Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року до шест месеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске законе и друге прописе који ће омогућити несметано функционисање Републике Српске. Закони и други прописи којима је извршен пренос надлежности са Републике Српске на институције БиХ неће се примењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу закона и других прописа из тачке 2. ових закључака.
У усвојеној Декларацији о уставним принципима Народна скупштина задужује Владу РС да, у координацији са председницом Републике Српске, припреми текст Устава РС којим ће се потврдити све надлежности Републике Српске, изузимајући надлежности које по Уставу БиХ припадају БиХ.
Новим Уставом Републике Српске, између осталог, Бањалука ће бити одређена као главни град Републике Српске, а Пале као престоница Републике Српске.
На седници су разматране четири информације, након чега су усвојени закључци у вези с правосудним институцијама, одбраном и безбедношћу, те индиректним порезима. Опозиција није присуствовала гласању. Гласала су 52 посланика, од којих је 49 из владајуће коалиције подржало закључке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала