- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Убица тенкова: Руска противкровна мина ПТКМ-1Р /видео/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкови М1 Абрамс на међународним војним вежбама у Летонији
Тенкови М1 Абрамс на међународним војним вежбама у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Руске противкровне мине ПТКМ-1Р спадају у нову генерацију противтенковске муниције и нападају најмање заштићене делове тенкова или самоходног артиљеријског оруђа, а то су кровови, саопштила је компанија „Рособоронекспорт“.
Те мине се споља знатно разликују од уобичајеног оружја сличне намене. Направљене су у облику транспортно-лансирних контејнера опремљених акустичким и сеизмичким сензорима за проналажење циљева. Бојеви елементи у њима такође имају инфрацрвене и радарске сензоре.
Како се наводи, ПТКМ-1Р се поставља ручно на удаљености од пет до 50 метара од места где постоји могућност да ће проћи непријатељска оклопна техника. Сматра се да то знатно отежава откривање мина. Када се приближе непријатељска борбена возила, напад се врши само на оне које према буци и вибрацијама терена одговарају задатим параметрима, прецизира компанија.
С тим у вези, додаје се да испаљени бојеви елементи лете балистичком путањом и истовремено топлотни и радарски сензори скенирају подручје. „Рособоронекспорт“ наводи да када је објекат откривен, бојева глава експлодира и циљ се погађа одозго.
Мина је висине 510 милиметара, пречник бојевог елемента је 220 милиметара, а тежина мине износи 19,9 килограма. Експлозивна супстанца је тешка 2,8 килограма. Пробија оклоп дебљине 70 милиметара.
Муниција има програмирано самоуништење, а у борбеном стању може да проведе највише 10 дана.
Тенк Т-72 МС - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
РУСИЈА
Руски минополагач „Крпељ“ може да заустави непријатељску јединицу у једном даху
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала