- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Деманти Кијева: Вашингтон не врши притисак за аутономију Донбаса

© Sputnik / Ирина Геращенко / Уђи у базу фотографијаЗнак на улазу у град Доњецк
Знак на улазу у град Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Украјински министар одбране Алексеј Резников демантовао је медијске извештаје да Вашингтон врши притисак на Кијев да додели Донбасу посебан статус или већу аутономију како би „наставио заустављене мировне преговоре“.
„Резников такође негира да је Кијев био под било каквим притиском Сједињених Америчких Држава да додели посебан статус или већу аутономију окупираним регионима Донбаса“, пише „Фајненшел тајмс“ којем је Резников дао интервју.
Раније је агенција АП, позивајући се на америчке званичнике, сапштила да ће Сједињене Америчке Државе вероватно извршити притисак на Кијев да званично да део аутономије Донбасу.
Закон о посебном статусу Донбаса Врховна рада је усвојила 2014. године, али он и даље није ступио на снагу.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Састанак Бајдена и Зеленског - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
РУСИЈА
Зеленски: Најважнија је „лична улога“ Бајдена у решавању сукоба у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала