- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Еволуција „Ноћног ловца“: Ракетни систем „Хризантема“

© Sputnik / Александр Мельников / Уђи у базу фотографијаБорбени хеликоптер Ми-28НЕ „Ноћни ловац“
Борбени хеликоптер Ми-28НЕ „Ноћни ловац“ - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Извозна верзија руског борбеног хеликоптера Ми-28НМ „Ноћни ловац“ биће опремљена вођеним ракетним комплексом „Хризантема“, најављено је из Конструкторског бироа за машиноградњу (КБМ). Резултат је већа безбедност и боље маневарске способности хеликоптера.
Укључење нове муниције у арсенал „Ноћног ловца“ омогућава да се гађају не само копнени, већ и ваздушни циљеви, оцењују експерти, додајући да то значајно повећава извозни потенцијал руског хеликоптера.
„Ракетно наоружање ће бити примењено на хеликоптеру Ми-28НМ након завршетка пробних летова комплекса вођеног наоружања у саставу хеликоптера. У комплексу ‘Хризантема‘ за борбене хеликоптере користе се ракете серијске производње“, објашњава генерални конструктор КБМ Валериј Кашин.

Значајна побољшања

Москва сматра да је хеликоптер Ми-28НМ намењен за потенцијалне испоруке у земље Блиског истока, Африке и Азије. Како је у мају изјавио шеф Министарства индустрије и трговине Русије Денис Мантуров, у извозну варијанту хеликоптера ући ће техничка решења које су већ имплементирана у „Ноћном ловцу“, модернизованом за руске Ваздушно-космичке снаге. Како је истакао Мантуров, извозна верзија хеликоптера већ се показала као високо поуздан
Усавршени „Ноћни ловац“ разликује се од основне верзије по носном делу трупа на ком је инсталиран осматрачко-нишански систем где је смештена опрема која служи за повезивање са беспилотном летелицом. Верује се да ће дрон обављати разне задатке за хеликоптер, попут извиђања и лоцирање мете на непријатељској територији или ће њим директно управљати навигатор.
„Хеликоптер Ми-28НМ је претрпео значајна и велика побољшања, укључујући перформансе лета“, саопштио је директор холдинга „Хеликоптери Русије“ Андреј Богински.
Предност ове летелице је у томе што има побољшану заштиту од непријатељске муниције, повећану маневарску способност, савремену радио-електронску опрему, повећан домет лоцирања мета, шири спектар вођеног и невођеног наоружања.
Арсенал Ми-28НМ садржи низ нових типова муниције међу којима је противтенковска ракета комплекса „Хризантема“. Како наводе медији, реч је о систему под шифром 9М123М – који је најмоћнији у класи противтенковске вођене муниције руске производње.
Ракета која је саставни део арсенала „Ноћног ловца“ (у верзији Ми-28НЕ) представљена је јавности на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2018“. Домет 9М123М износи око 10километара. Ракета може да се користи по било којим временским условима, дању и ноћу. Детаљне карактеристике ракете нису јавно доступне.
Како сматрају стручњаци, ракета 9М123М је специјална муниција коју су стручњаци КБМ направили за примену код хеликоптера. Радило се на бази суперсоничне ракете 9М123 која улази у арсенал копненог противтенковског комплекса „Хризантема С“.
Према информацијама Министарства одбране Русије, систем је намењен за уништавање тенкова, површинских циљева мале тонаже, нисколетећих авиона, одбрамбених објеката, живе силе у склоништима и на отвореном.
Холдинг „Високопрецизни комплекси“ наводи да је муниција 9М123 направљена према нормалној аеродинамичкој конфигурацији.
Дужина ракете је 2,3 метара, маса у контејнеру за транспорт и лансирање највише 62 килограма, минимални домет паљбе је 400м, а максимални најмање 5.000 метара.
Ракета 9М123 је опремљена бојевом главом 9Н146-1, која обезбеђује пробијање оклопа дебљине до 1000-1100 милиметара иза динамичке заштите. Ракета може да достигне брзину до 650 метара у секунди, а брзина њеног кумулативног млаза достиже 10-11 километара у секунди што омогућава да се гарантовано погађа тенк, а под одређеним условима може да га сасвим пробије.
Копнени механизам је у стању да лансира до четири ракете у минути. Навођење се врши аутоматски помоћу радарске станице или у полуаутоматском режиму уз примену ласера.
„Важно је да ракетни систем има два канала за навођење. Ласер пружа високу прецизност, али још није довољно отпоран на падавине, маглу, облачно време и друге временске услове, али истовремено, не постоје сметње за радарски систем навођења. Озбиљне ударне предности даје суперсонична брзина, посебно при гађању ваздушних циљева“, наводи за РТ војни експерт Алексеј Хлопотов.
„Хризантема С“ је високо оцењена од стране Министарства одбране Русије. Како се наводи, комплекс може истовремено да гађа две мете истовремено и да се супротстави покушајима ометања које предузима противник.
Осим тога, комплекси „Хризантема С“ на три борбене летелице може успешно да одбије напад тенковске чете која броји 14 јединица, а да притом уништи бар 60 одсто циљева, прецизира се у информацији Министарства одбране.

Јачање борбеног потенцијала

Према речима Алексеја Хлопотова, укључењем овог комплекса у арсенал „Ноћног ловца“, војска и стручњаци КБМ поједноставили су решавање питања логистике и снабдевања муницијом. „Фактички војна авијација и копнене јединице добили су унифицирану муницију“, каже стручњак. Он претпоставља да ће ракета бити постављена на споашњем носачу хеликоптера у истим лансирним контејнерима као и ракете из породице „Вихор“ и „Атака“. Ако буде потребе, усавршени „Ноћни ловац“, моћи ће да понесе у ваздух до 12 ракета 9М123М (шест са једне стране, шест са друге), објашњава Хлопотов.
Стручњак је подсетио да су ракете „Хризантема“ прилагођене за гађање копнених и ваздушних циљева. Дакле, констатује Хлопотов, Ми-28НМ може да се бори против хеликоптера, дронова и нисколетећих летелица.
„Хризантема“ омогућава „Ноћном ловцу“ нови квалитет. Хеликоптер већ може да се избори против противника у ваздуху. Притом повећање борбеног потенцијала чини га привлачнијим код страних купаца и повећава његов извозни потенцијал“, сматра Хлопотов.
Сличну тачку гледишта има Дмитриј Дрозденко, главни уредник интернет портала „Арсенал отаџбине“. По његовом мишљењу, што је разноврснији распон наоружања хеликоптера, то су борбени квалитети већи и интересантнији за купце.

„Логично је да су на бојишту потпуно другачији услови, а идеално је да се користи оружје које одговара за сваку конкретну ситуацију. За ‘Хризантему’ су, на пример, погоднији циљеви великих димензија попут тенкова, артиљеријских комплекса, инжењеријских објеката, где се налазе противнички ватрени циљеви“, објашњава Дрозденко.

Руски експерт за авијацију сматра да ће ракетни систем „Хризантема“ омогућити Ми-28НМ додатне предности у домету и брзини уништавања мета.
„Примена ‘Хризантеме‘ са Ми-28НМ захтева уградњу додатне опреме на носачу хеликоптера, али, по мом мишљењу, то није од критичног значаја. Оно што је заиста важно јесте да се ‘Ноћни ловац‘ развија и постаје самодовољна борбена јединица на војишту, летелица која је у стању да гађа како копнене, тако и ваздушне циљеве“, закључује Дрозденко.
Тенкови Т-34-85 продефиловали на војној паради поводом Дана победе у Москви 9. маја - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
РУСИЈА
Од нуклеарног торпеда до „суперловца“: Пет најмоћнијих врста руског наоружања по оцени Американаца
Самоходна артиљеријска хаубица „Мста С“ - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Арктичка артиљерија“: Шта све могу нове самохотке за руску војску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала