- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Спремите се за врхунац – епска драма се разрешава у Абу Дабију

© REUTERS / KAMRAN JEBREILIЛуис Хамилтон и Макс Ферстапен
Луис Хамилтон и Макс Ферстапен - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Одлука о шампиону Формуле 1 за 2021. годину пашће у недељу на Великој награди Абу Дабија. У последњој трци сезоне такмичиће се 20 возача, али ће све очи бити упрте само у двојицу – Мерцедесовог Луиса Хамилтона и Ред Буловог Макса Ферстапена.
После скоро годину дана напетости у Формули 1, после много драме, судара, скандала, инцидената и неизвесности... Све ће се завршити на стази „Јас Марина“ у Абу Дабију.
Трка је на програму од 14 часова, текстуални пренос моћи ћете да пратите уживо на Спутњику, а ево шта је све потребно да знате пред њен почетак – сем да ће се у Абу Дабију од Ф1 опростити легендарни Кими Раиконен.

Хамилтон – Ферстапен

Британски и холандски возач су били главни на готово свакој од претходне 21 трке у сезони и пред последњу су изједначени у поретку са по тачно 369,5 бодова.
Хамилтон долази из Велике Британије и има 36 година, док Ферстапен долази из Холандије и има 24 године.
Мерцедесов возач има невероватних седам титула, док млади ас Ред Була тражи први трофеј сезоне Ф1 и може да га освоји управо у недељу.
Хамилтон је ове сезоне освојио осам трка (Бахреин, Португал, Шпанија, Велика Британија, Русија, Бразил, Катар, Саудијска Арабија), а Ферстапен девет (Емила Ромања, Монако, Француска, Стирија, Аустрија, Белгија, Холандија, САД, Мексико).
Британац је у великом налету пред Абу Даби, пошто је успео да надокнади велики заостатак и да тријумфује на последње три трке Ф1.

Драма

Иако је цела сезона била напета, драма достиже врхунац у самој завршници.
На недавно завршеној трци у Сао Паолу видели смо дисквалификацију Хамилтона у претквалификацијама, упркос којој је успео да освоји Велику награду Бразила.
Истовремено је кажњен и Ферстапен, који је морао да плати 50.000 долара јер је додирнуо Луисов болид након завршетка квалификација.
Прошле недеље у Џеди се десио нови низ инцидената, након чега је Британац поново био најуспешнији.
У Саудијској Арабији су виђена чак два инцидента, било је неколико прекида трке уз чувене црвене заставице, а при крају је Холанђанину наређено да због претходног прекршаја преда прво место Хамилтону усред вожње.
Он је тада одлучио да „тестира кочнице“ непосредно испред Хамилтона и због тога је добио ударац у леђа болида, али и казну од десет секунди након трке због неспортског понашања, што на његову велику срећу није било довољно да склизне са друге позиције, док је Хамилтон упркос судару завршио као први.

Квалификације за Абу Даби

Одлична припрема за „главно јело“ биле су последње квалификације у Уједињеним Арапским Емиратима.
Ферстапен је у трећим квалификацијама одвезао брутално брз круг од 1:22.109 и тако дошао до пол позиције са једним од најбољих перформанса целе сезоне.
Иза њега је завршио Хамилтон, који ће кренути трку са другог места, а одмах за њима Ландо Норис из Мекларена, Серхио Перес из Ред Була, Карлос Саинс из Ферарија, Валтери Ботас из Мерцедеса...

Шта кажу у Мерцедесу и Ред Булу?

„Увек је добро возити овако, али нема никаквих гаранција за сутра, и даље очекујем велику борбу. Надам се да ћу имати добар старт и да ћу због тога имати и сјајну трку“, изјавио је Макс Ферстапен.
„Ово је био један од најбољих Максових кругова целе године, али то морамо да искористимо у трци. Знамо колико је Мерцедес добар на овој траци, која је једна од Луисових најбољих, тако да морамо да се фокусирамо и надам се да ћемо урадити довољно да би победили“, рекао је председник Ред Була Кристијан Хорнер.
„Макс је данас одвезао сјајан круг са којим нисам могао да се такмичим, али мислим да смо у доброј позицији. И даље сам у првом реду за сутра...“, изјавио је Луис Хамилтон.
„Сада је 1-0 за њих, они су имали савршене гуме у последњем кругу, заветрина је била савршена и зато су на пол позицији. Срећан сам што ми почињемо на средње тврдим гумама. Имаћемо малу непогодност на старту, првих шест, седам кругова, али ћемо моћи више да издржимо“, казао је Тото Волф, први човек Мерцедес-Бенза.
Преминуо Френк Вилијамс
Млади Кинез је донео „кофер новца“ и претекао двојицу Руса
Млади Рус носи трауме из Америке: „То се само њему дешава“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала