Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Бићемо хеликоптерска велесила у региону /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићХеликоптери Војске Србије "Ми-35", познатији као "ђавоље кочије" или "летеће тврђаве"
Хеликоптери Војске Србије Ми-35, познатији као ђавоље кочије или летеће тврђаве - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Председник Александар Вучић најавио је да ће Србија набавити још хеликоптера у 2022. и 2023. години и да ће бити хеликоптерска велесила у региону.
„Очекујемо још 30 хеликоптера“, рекао је Вучић и додао да ће 11 бити Х-145, четири Ми-35, три Ми-17 и 11 или 12 Ми-35 које половне купујемо од једне чланице ЕУ.
Он је навео да је на састанку са предузећима одбрамбене индустрије Србије донета одлука да се домаћа наменска индустрија помогне са 145 милиона евра већ у првом кварталу 2022. године.
„Нашли смо начина да са око 145 милина евра улажемо, уз стриктну контролу Министарства финансија, у куповину нових производних погона и машина и опреме, како бисмо могли да осавременимо наше фабрике и подстакнемо бољу производњу и рентабилности“, рекао је Вучић.
Донета је и одлука да држава у наредних пет година наручи опрему, наоружање и оруђе, возила и убојна средстава, муницију, мине ракете од домаће наменске индустрије у вредности од 1,25 милијарде евра.
„То ће бити додатни подстицај за развој наменске индустрије и огроман напредак у куповини од стране Војске Србије“, рекао је Вучић који је, у оквиру посете Нишавском округу, присуствовао и приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде.

О закључцима Скупштине РС о преносу надлежности

Србија је један од потписника и гарант Дејтонског споразума и то је политика Србије која се није мењала 26 година и неће се мењати, поручио Вучић, одговарајући на питање какав је његов став поводом закључка Скупштине Републике Српске о преносу надлежности.
Он је истакао и да се Србија не меша у унутрашња питања других земаља и да о томе не жели да говори, али да може да каже шта је политика Србије.
„Политика Србије је поштовање територијалног интегритета Босне и Херцеговине, али и поштовање интегритета Републике Српске у оквиру БиХ што значи пуно поштовање Дејтонског споразума“, истакао је Вучић.
Александар Вучић на приказу дивизиона хаубица „Нора Б-52“ у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
СРБИЈА
Вучић: Пре краја године стижу „корнети“ из Русије /фото/
Председник Србије Александар Вучић у Нишавском округу, на састанку са војним врхом - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
СРБИЈА
„Наставићемо да улажемо и снажимо српску војску“: Вучић у Нишу са војним врхом /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала