- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Израелска војска припрема могући напад на Иран

Пратите нас
Израелска војска припрема могући напад на Иран, а Тел Авив је већ обавестио САД о својим плановима и није наишао на примедбе, објавили су медији те земље, позивајући се на одбрамбене и дипломатске изворе.
Израелски министар одбране Бени Ганц обавестио је америчког министра одбране Лојда Остина о припремама за потенцијални војни напад на Иран током његове посете САД, пренели су израелски медији, преноси „РТ“.
„Министар одбране рекао је Американцима да је дао инструкције војсци да се припреми за војну опцију“, рекао је Изралеском војном радију неименовани високи безбедносни извор.
Исти извор тврди да, Техеран, иако је „близу производње довољно фисионог материјала за једну нуклеарну бомбу“, неће прећи ту границу, јер разуме тежину таквог корака. Док Израел оптужује Иран да покушава да добије нуклеарно оружје, Техеран доследно одбацивао такве наводе, тврдећи да његов нуклеарни програм служи искључиво у цивилне сврхе.
Други дипломатски извор рекао је израелским медијима да Ганцова објава није наишла на примедбе америчких званичника. „Није било вета“, рекао је извор „Јерусалем посту“.
CC BY 2.0 / Wikipedia/Israel defence forces / Ганцова објава није наишла на примедбе америчких званичника.
Бени Ганц - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Ганцова објава није наишла на примедбе америчких званичника.
Током посете САД, Ганц је изразио наду у продубљивање „дијалога и сарадње“ са Вашингтоном када је Иран у питању, као и за јачање „заједничке војне спремности да се суочи са Ираном и да заустави његову регионалну агресију и нуклеарне аспирације“.
Иако је Остин изгледао мање ратоборан, рекао је да је Вашингтон забринут због неуспеха Ирана да покаже конструктиван дипломатски ангажман, упозоравајући да је амерички председник Џо Бајден „спреман да се окрене другим опцијама“ у суочавању са Техераном.
Секретарка за штампу Беле куће Јен Псаки је после самита Ганца и Лојда рекла да је Бајден „затражио од свог тима да буде спреман у случају да дипломатија не успе, а ми морамо да се окренемо другим опцијама, а то захтева припреме“.
Она је рекла да би „опције“ могле укључивати „додатне мере за даље ограничавање иранских сектора који доносе приходе“, али је избегла експлицитно помињање војне интервенције.
Непријатељска реторика долази усред недавно настављених преговора у Бечу о оживљавању иранског нуклеарног споразума из 2015. године. Преговори нису далеко одмакли јер Техеран не одустаје од захтева да Вашингтон у потпуности укине своје „опресивне“ санкције.
Нуклеарни споразум се распао када је тадашњи председник Доналд Трамп повукао САД из договора 2018. године, оптужујући Техеран да је на неки начин прекршио „дух“ споразума. Од тада је Вашингтон поново увео старе и нове мере против Техерана, а Иран је наставио са радом на свом нуклеарном програму.
Израелски војник - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
СВЕТ
Израел се припрема за могући рат са Ираном
Ирански војни брод током заплене британског танкера - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
СВЕТ
Напето на Блиском Истоку: Иран тврди - отерали смо америчке снаге и спречили отмицу нашег танкера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала