- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Моја љубав Никола Тесла | Спутњик интервју

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНикола Тесла
Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Гошћа Спутњика је Ана Атансковић, аутор књиге "Моја љубав Никола Тесла". Реч је о дневнику Катарине Џонсон, супруге Теслиног блиског пријатеља, жене која је навише волела великог научника.
Ана Атанасковић усудила се да уради портрет Николе Тесле кроз очи супруге новинара и писца Роберта Андервуда Џонсона. Овај њујоршки пар изумитељу је пружио заштиту и љубав породице, а Катаринина наклоност према "Нику" остала је забележена у писмима која су размењивали.
Питамо је како је функционисао троугао у коме су били Никола Тесла, Катарина Џонсон и њен муж.
Колики је био отпор научне заједнице према њеном истраживању, јер биографи који се баве Теслиним научним радом тврде да је велики изумитељ избегавао жене, јер Атанасковићева пише и о првим годинама које је провео у Америци.
Наочит и образован, пун манира, Тесла је знао како да се представи њујоршком друштву, а књига откирва како су на њега реаговале жене.
Сазнајте какав је био Теслин однос са Катарином Џонсон, какву улогу је имала у његовом животу, каква писма и поклоне јој је слао.
Сазнајте и које су биле последње речи жене која је волела Теслу чија се писма чувају у Музеју Николе Тесле у Београду.
Откривамо и зашто је Тесла био миљеник глумице Саре Бернар.
Аутор је Сенка Милош.
Спутњик интервју - Ана Атанасковић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала