- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Није баш као у филмовима: Шест златних правила за богаћење

CC0 / Pexels / Богаташ - илустрација
Богаташ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Једина ствар која вас спречава да будете милионер је ваша сопствена идеја о томе шта значи бити милионер, сматра милионер и аутор бестселера Филип Милер. У својој књизи „Geldrichtig“, он заступа став да свако може бити милионер ако научи да размишља као богата особа.
Филмови и приче о „брзом богаћењу“ навеле су људе да верују да богати не раде ништа осим што троше новац и да је сав њихов успех последица среће или славе. Реалност је, према Милеру, другачија.
Постати прави милионер значи усвојити свесни потрошачки менталитет: размишљати о томе да ли заиста желите оно што ћете купити и, ако вам затреба, постоји ли јефтинија алтернатива.
Штедња, избегавање дугова, контрола импулса — ово су само неки од корака које треба да предузмете да бисте стекли овај начин размишљања.
Милер је за немачки магазин „GQ“ дао своје савете за богаћење.

Штедња је неопходна

Милер је препоручио да одмах стекнете навику штедње и да је примењујете у сваком тренутку.
„Ради се о томе да размислите да ли желите да потрошите тај новац данас на свој пети пар патика јер одједном осетите да су вам заиста потребне, а у стварности ћете их користити само једном“, навео је Милер.
У почетку ћете вероватно имати проблема да схватите да у сваком тренутку можете да уштедите. На пример, Милер се апсолутно противи да се једе ван куће.
„Многи људи не схватају колико новца могу да уштеде ако одлуче да храну и пиће доносе од куће у канцеларију“, рекао је он.
Милер је објаснио да вас кафа у бару може коштати неколико долара, а код куће само неколико центи, напомињући да је то врста менталитета која се мора постепено усвајати.
Постоји много више трикова које можете користити да уштедите новац у свом свакодневном животу. На пример, можда би било добро да размотрите претплате на „Спотифај“ или „Нетфликс“.

Избегавајте било какву врсту дуга

Не купујте ништа што не можете да приуштите. То је једноставно правило које ће вам такође помоћи да избегнете хирове.
„Желите паметни телефон, али немате новца да га купите? Онда га немојте купити“, децидан је Милер.
Много дугова настаје када људи постану зависни од пролазног задовољства које добијате куповином.
„Оставите поруку у новчанику на којој пише — да ли ми је то заиста потребно? Временом ћете почети да постављате то питање, а онда вам порука више неће бити потребна“, рекао је Милер.

Ако имаш дугове, не забијај главу у песак

Пре потраге за брзим решењем отплате дуга, важно је сагледати ситуацију, јер у супротном можете направити грешку стварањем нових дугова да бисте отплатили старе.
Милер је рекао да треба да запишете све дугове које имате. Затим размислите о износу који бисте могли да плаћате сваког месеца и израчунајте, на основу ове бројке, колико месеци би вам требало да отплатите дуг. Милер је препоручио да половину свог новца искористите за плаћање дугова, а другу половину уштедите.
© Sputnik / Vladimir SergeevГрешка је новим дуговима отплаћивати старе.
Новчаник - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Грешка је новим дуговима отплаћивати старе.
Многи би саветовали да отплатите дуг пре него што почнете да штедите, али Милер се не слаже.
„Реч је о томе да се размишља као богата особа. Ваше богатство, колико год да је, расте кроз штедњу“, додао је он.

Активно контактирајте повериоце

Милер саветује да будете проактивни и да контактирате своје повериоце пре него што вас они контактирају.
„То ће вас издвојити од већине дужника“, објашњава Милер.
Ако не можете да платите, боље је да то отворено саопштите него да чекате да вас позову да траже објашњења за неплаћање.
Милер је мишљења да је боље бити отворен и искрен по питању финансијске ситуације, јер ће онда друга страна бити спремна на уступке, као што је продужење периода плаћања или одрицање од камата.
Овај савет је још важнији ако дугујете некоме кога познајете.
„Ако некоме нешто дугујете, то ће имати негативне ефекте у вашем животу. Новац није само средство размене, то је енергија која тече“, указао је Милер.

Избегавајте лажне статусне симболе

Када помислите на милионера, сигурно ћете га замислити како вози скуп аутомобил и размеће се сатом који изгледа вреднији од ваше куће.
Ови статусни симболи, према Милеру, немају никакве везе са милионерским менталитетом.
Пут ка финансијској слободи је свесно трошење, а не велика потрошња.
„Зар заиста треба да потрошите две или три месечне плате да бисте отишли ​​на годишњи одмор негде далеко, када бисте се могли боље одморити негде близу куће“, рекао је Милер.

Вежбајте самоконтролу

Ако не можете да се контролишете током распродаје, једноставно немојте да се шетате поред продавница. Ако је куповина на мрежи ваш порок, можете користити апликације да привремено блокирате приступ продавницама на мрежи.
Потражите алтернативе —ако вам мобилни телефон не ради, проверите да ли можете да га поправите пре него што купите нови, или од неког позајмите стари, пренео је „Бизнис инсајдер“.
Скопље - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
РЕГИОН
Најмлађи македонски милионер има седам година, обогатио се издавањем простора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала