- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Председник Албаније забринут због Републике Српске

© AP Photo / Hektor PustinaИљир Мета
Иљир Мета - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Председник Албаније Иљир Мета изразио је данас забринутост због, како је навео, појачаних напора Републике Српске да се повуче из државних институција и створи паралелне институције војске, судова и пореског система у БиХ.
Мета је на свом Фејсбук профилу оценио да се, уз како тврди, подривање Дејтонског споразума, угрожава регионална стабилност и животи грађана свих националности.
Додао је да такви потези, „озбиљно штете владавини права и перспективи европских интеграција земље и региона“.
„Иницијатива посланика Скупштине Републике Србије да почне рад на стварању ових институција и изради новог Устава, у супротности је са 26-годишњим трудом босанских грађана, локалних лидера и међународне заједнице на јачању мира и безбедности у БиХ“, написао је Мета.
Он је позвао политичаре из Републике Српске и Федерације БиХ да реше неспоразуме „на добробит свих“.

ОЕБС: РС угрожава мир и стабилност у БиХ и региону

Председавајућа ОЕБС-а, шведска министарка спољних послова Ан Линде и генерална секретарка те организације Хелга Марија Шмид, оцениле су данас да усвајање сета закључака у Скупштини Републике Српске, у којима се позива на једнострано повлачење надлежности са државног на ентитетски ниво, угрожава мир и стабилност у БиХ и региону.
Линде сматра да тај потез доводи до ескалације тензија и да је супротан ономе што је постигнуто у последњих 26 година, саопштио је ОЕБС.
„Позивамо политичке лидере у Републици Српској да се уздрже од негативних политичких акција које изазивају поделе“, навела је Линде.
Додала је да „угрожавање Дејтонског споразума и уставног поретка БиХ са собом носи ризик угрожавања мира и стабилности у земљи и региону“.
Шмидова је навела да криза која је у току утиче на економију, обесхрабрује инвестиције и успорава кључне реформе, преноси Танјуг.
„Нажалост, терет ове кризе поново ће пасти на грађане који се ионако суочавају са повећаном незапосленошћу, корупцијом и недостацима у здравству“, тврди она.
Линде и Шмидова позвали су све стране да поново врате пуну функционалност институцијама на државном нивоу и да се укључе у конструктиван политички дијалог како би се постигао консензус на добробит свих грађана Босне и Херцеговине.
Чокањчићи са ракијом - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
РЕГИОН
Опет ће бити криви Срби — може ли Федерацији БиХ и ракија стати на пут ка ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала