- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Деведесетих смо били у грађанском рату

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Русија се деведесетих година прошлог века налазила, практично, у грађанском рату, изјавио је руски председник Владимир Путин у документарном филму "Русија. Савремена историја" који је приказан на телевизији "Русија 24".
Како је навео, распад СССР је за њега, као и за већину грађана, био трагедија.
„Шта је распад СССР? То је распад историјске Русије под именом Совјетски Савез“, објаснио је Путин, и додао: "Претворили смо се у потпуно другу државу. Оно што сабирало током хиљаду година, у великој мери је изгубљено".
„Ситуација у целој држави је била врло тешка. У свим сферама: у економији, полицији, војсци… У суштини, држава је била у грађанском рату“, рекао је Путин.
У европским државама, додао је он, били су сигурни да ће Русија да се распадне.
„Шеснаест субјеката Руске Федерације је прогласило независност“, објаснио је Путин.
Председник Русије је истакао да је „видео карте“, нацртане у Европи, на којима је Русија била подељена на неколико самосталних држава.

„Међутим, није била ствар у картама, већ у разговорима са неким колегама - нећу их сада именовати, јер ми та особа није дала одобрење да јавно о томе говорим - али један из мојих колега, председник једне источноевропске државе, на једном од састанака директно ми је рекао: за нас у Европи није постојало питање да ли ће се Русија распасти или не, ми смо сматрали да је то неминовно. Било је само питање када ће се то десити и какве ће последице имати по саму Русију, за њене делове и по околни свет, јер, ипак је Русија велика нуклеарна сила“, сећао се Путин.

„Такво је било расположење и, по свему судећи, разлог за такво расположење, нажалост, им смо ми давали“, констатовао је Путин.
Фотография Владимира Путина в Волгоградском военном гарнизонном госпитале - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
РУСИЈА
Путин открио: Радио сам и као таксиста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала