- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Било би крвавије него у Југославији: Путин упозорио шта би се догодило с Русијом ако би се распала

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Када би дошло до распада Русије, последице би биле теже и крвавије него у Југославији, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Са сигурношћу може да се каже да би нам тада било веома лоше, сада се не бисмо борили за повећање наталитета, већ би се борили за опстанак. А трагичан пример Југославије говори о томе да, ако би се нама догодило оно што се десило са Југославијом, имајући у виду природу руског народа, и не само руског, него уопште свих народа који живе на територији Русије, конфронтација би код нас можда била још жешћа и крвавија него услед распада Југославија“, истакао је Путин у филму „Русија. Новија историја“ на телевизији „Русија 1“.

Према његовим речима, док је био директор ФСБ-а видео је да су одређене снаге на Западу желеле да униште Руску Федерацију. Како каже, оне су директно подржавале сепаратисте, криминалце и терористе, који су чинили све да пољуљају Русију.
С тим у вези, председник Русије је подсетио да сепаратизам на Кавказу 90-их година није био случајан, све је то у значајној мери било повезано са тешким наслеђем совјетског доба, са принудним пресељавањем народа након рата.
„Северни Кавказ је био преплављен разним терористичким групама и терористима са Блиског истока. Стога се земља, поред унутрашњих политичких, економских, друштвених проблема, суочила и са агресијом међународног тероризма и, фактички, са веома крвавим и окрутним грађанским ратом“, констатовао је.
Такође је указао да су „познати покушаји борбе против сепаратизма и на Северном Кавказу, чак и оружаним средствима, борбе против међународних банди које су инспирисале нови круг тог сепаратизма”.

ЦИА у руској администрацији

У исто време, руски лидер је напоменуо да су представници америчких специјалних служби 1990-их година били свуда. Како каже, стране специјалне службе покушавале да продру у све области.
„Нисам тада доносио те одлуке, радио сам у Санкт Петербургу као заменик градоначелника и нисам се бавио таквом високом политиком. Али да, наравно, били су свуда и чак ако нису били запослени у америчкој Централној обавештајној агенцији (ЦИА), вероватно су извештавали Стејт департмент и ЦИА о резултатима њиховог рада“, рекао је Путин .
Он је додао да тада нису морали да буду много довитљиви да би негде стигли.
Истовремено, председник је објаснио да је тада закључен споразум са САД, према којем су амерички стручњаци могли да буду у нуклеарним предузећима.
„Већ смо имали споразум. Потписали смо међувладин споразум у оквиру којег су амерички стручњаци били присутни у неким предузећима нуклеарног система. Били су у нашим предузећима и долазили тамо сваког дана, као на посао“, напоменуо је руски лидер.
Путин сматра да је привлачење страних стручњака за рад у Русији уобичајена ствар, у томе нема ништа чудно нити понижавајуће, али је 90-их то третирано једнострано, због чега су службеници ЦИА-е постепено продирали у владине ресоре као саветници.
То је нарочито било нормално 1990-их, када је земља спроводила тржишне реформе, а није било много домаћих стручњака који су се разумели у ту тему, објаснио је председник. Према његовим речима, било је теоретичара, а они који су стварно радили у тржишној привреди могли су да се преброје на прстима руке. Стога је позивање страних стручњака уобичајена ствар, констатовао је шеф руске државе.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
РУСИЈА
Путин подсетио: Све је било у реду, Јељцина су тапшали по рамену, а онда се десила Југославија...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала