- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Шта кажу девојке спремне да бране Србију, а има их све више

© Фото : Спутњику уступила Анастасија ДимитријевићВојне школе у Србији уписује све више девојчица
Војне школе у Србији уписује све више девојчица - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Први пут од оснивања, Војну гимназију ове године уписало је више од 50 одсто девојчица. На Војној академији међу кадетима тренутно је 39 одсто жена. Старешине кажу да су мотивисане, вредне и упорне у жељи да служе отаџбини. Истраживали смо зашто се припаднице лепшег пола у Србији све чешће одлучују за школовање у војним школама.
Милица Живановић из Чачка је четврти разред 46. класе Војне гимназије. У њеној породици, каже, нема војника, али се у окружењу, њеном друштву, пуно причало о Војсци Србије, а да упише Војну средњу школу пресудило је ипак то што јој је војни позив жеља из детињства.
„Сада је то постало реалност и нешто чиме се поносим. Даље сам мислила да наставим школовање на Војној академији, на смеру војно-електронско инжењерство. Сматрам да је то добро за будућност државе, као и да на том смеру има највише места за напредак“, каже Милица.
Она додаје да су услови школовања сјајни, истиче чињеницу да Војна гимназија, поред опште и стручне наставе, има и више од 30 секција које ђаци похађају после часова. Она се бави стрељаштвом и одбојком.
Стрељаштво сам пробала тек када сам дошла овде, раније нисам имала могућност да се опробам у том спорту, а одбојка је са мном од детињства, моја жеља од првог разреда основне школе, само сам наставила да је усавршавам у Војној гимназији.“
© Фото : Спутњику уступила Милица ЖивановићМилица је поносна што је ђак Војне гимназије, следеће године планира да упише Војну академију, смер војно - електронско инжењерство
Милица је поносна што је ђак Војне гимназије, следеће године планира да упише Војну академију, смер војно - електронско инжењерство - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Милица је поносна што је ђак Војне гимназије, следеће године планира да упише Војну академију, смер војно - електронско инжењерство

Све више девојчица у војним школама

Иако их нема више од дечака, девојчица је све више и у Средњој стручној војној школи „1.300 каплара“.
Анастасија Димитријевић из Лесковца је ученица другог разреда 51. класе, на смеру РВ и ПВО. За школу је чула на презентацији, ученици су из Београда дошли у њен град и представили школу, а има и другарицу која је већ уписала, па готово да се није двоумила.
„Заправо, за ову школу сам се одлучила још одмалена, увек ми је био интересантан војни позив, мислила сам да би била част да служим својој земљи. Размишљала сам, пре свега ми је била жеља да упишем Војну академију, али сам Средњу стручну војну школу видела као нешто што би било добро прво завршити, да би ми на Академији било лакше“, објашњава Анастасија.

Жеља ми је да будем пилот

Као одличан ђак, могла је да бира смер, каже да јој је тренутно омиљени предмет Општа тактика:
© Фото : Спутњику уступила Милица ЖивановићРаме уз раме са дечацима у свим спортовима, обука скијања за ученике војних школа
Раме уз раме са дечацима у свим спортовима, обука скијања за ученике војних школа - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Раме уз раме са дечацима у свим спортовима, обука скијања за ученике војних школа
„Ту се изучава основно знање о војсци, правило службе, употреба војске, како се она дели, све најосновније што треба да знамо. Исто као и у Гимназији имају мноштво секција. У будућности ми је циљ Војна академија, жеља ми је да будем пилот, покушаћу то да то остварим.“
Начелник Војне гимназије Мирослав Ћитић каже да се деца, између осталог, за ову школу опредељују због сјајних услова, да је Министарство одбране кроз инвестициона улагања уложило значајна средства како би услови школовања били на завидном нивоу.
„Можемо се похвалити комплетно реновираним интернатом за смештај ученика и ученица, најмодернијом ваздушном стрељаном, изузетним спортским капацитетима, богатом библиотеком, савременом читаоницом, као и условима за реализацију наставе“, каже овај пуковник.
Он додаје да није изненађен чињеницом да је ове године школу уписало више девојчица, него дечака, јер се бројка последњих година померала у корист девојчица. Ћитић истиче да девојчице имају подједнаке услове смештаја као и дечаци, да ни у једном сегменту школовања не постоји одвајање по полу.
„На првом месту Војна гимназија је препозната по изузетном образовању, односно школској спреми са којом одлазе на Војну академију, јер се у школи стичу фундаментална знања која су неопходна за успешно школовање у тој институцији. Школа се може похвалити чињеницом да су наши ученици међу најбољим кадетима Војне академије“, каже с поносом.
© Фото : Спутњику уступила Анастасија ДимитријевићСредње војне школе најбоља су припрема за Вону академију
Средње војне школе најбоља су припрема за Вону академију - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Средње војне школе најбоља су припрема за Вону академију

Љубав према отаџбини

Он додаје да феномен све више жена у војним школама није примећен само у Србији. И друге европске земље имају слично искуство, јако је велико интересовање девојчица за војне школе.

„Мислим да је првенствено оно што их везује за средњошколско војно образовање жеља за доказивањем, да оне заправо желе да покажу да могу да обављају ту одговорну дужност као и дечаци. Такође, ту је и љубав према отаџбини, патриотске побуде које постоје већ у том узрасту, које се касније кроз систем војног образовања надограђују.“

А ко ће да брани земљу ако су сви војници у сукњи, питање је које вероватно постављају они који су одрасли, војску служили, а можда и ратовали у старом систему?
Начелник Војне гимназије каже да та школа не ограничава број кандидата за упис по полу, у зависности од постигнућа и способности равноправно се рангирају. Дакле, имају и исто знање и способности.
„Девојчице су веома мотивисане за војни позив, вредне су, веома упорне у постизању зацртаних циљева. А њихов крајњи циљ је частан војнички позив на добробит отаџбине Србије. С правом данас можемо рећи да будућност Војске Србије управо улази на врата Војне гимназије, без обзира да ли је реч о дечацима или девојчицама, и једни и други стичу знање као најјаче оружје, на тај начин желе остварити свој крајњи циљ, да часно служе својој земљи“, истиче пуковник Ћитић.
На крају разговора за Спутњик ученице Војне гимназије и Средње стручне војне школе питали смо зашто би и другима препоручиле долазак у њихову школу. Обе кажу, пре свега зато што су сами услови школовања и живота у интернату изванредни.
© Фото : Спутњику уступила Анастасија ДимитријевићВећина ученика средњих војних школа планира да едукацију настави на Војној академији
Већина ученика средњих војних школа планира да едукацију настави на Војној академији - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Већина ученика средњих војних школа планира да едукацију настави на Војној академији
„С обзиром да је у претходном периоду интернат реновиран, пружа могућност за учење, бављење спортом, имамо све услове како би испунили све, постигли најбоље резултате, а са друге стране и имали детињство, да се оно настави у Војној гимназији, кроз дружење“, каже Милица Живановић.

Осигуран посао

Анастасија Димитријевић додаје још један од разлога зашто би војна школа могла да буде примамљива онима који завршавају основну:
„Једна од препорука је то што ова школа пружа доста бенефиција. После ње имамо осигуран посао, Академију не морамо да уписујемо, то није обавезно, не морате даље, ако не желите. Ту је и стипендија, имамо и различите обуке, као што су обука скијања, пливања и обука вожње. Све је о трошку државе.“
Војна гимназије је прву генерацију девојчица примила на школовање 2014. године, следеће ће испред Дома Народне скупштине бити промовисане у први официрски чин, јер су тренутно на четвртој години школовања у Војној академији.
У Војсци Србије са поносом истичу и да је ове године у мировне мисије широм света отишло 14 одсто жена. Оне су изабране као најбоље, поред свих ригорозних критеријума о психо-физичким способностима које имају међународне организације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала