- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта следи после усвајања Декларације у Скупштини Републике Српске

© Фото : Радиотелевизија Републике СрпскеДефиле у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске.
Дефиле у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске. - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију о уставним принципима којом је предвиђено да Влада, у сарадњи са председницом Републике, припреми текст Устава Републике Српске којим ће се потврдити све надлежности Српске, осим оних које по Уставу Босне и Херцеговине припадају БиХ.
Новим Уставом Републике Српске, између осталог, Бањалука ће бити одређена као главни град Републике Српске, а Пале као престоница Републике Српске.
О процедури за доношење новог Устава Републике Српске, Народна скупштина ће одлучити након разматрања текста који ће предложити Влада Републике Српске.

РС може да мења или доноси нови Устав

Професор Уставног права Милан Благојевић објашњава да је НС РС усвојила одговарајуће декларације, односно у суштини одлуке којима је повукла сагласности дате пре више година да се део уставних надлежности РС пренесе на ниво БиХ у индиректном опорезивању, пословима одбране и безбедности и у сфери правосуђа делу који се односи на виски судски и тужилачки савет.
„НС РС је у петак само одлучила да повлачи сагласност која је дата на ове области и обавезала владу РС да и она повуче потпис који је стављен на ова три поменута споразума,“ каже Благојевић.
Он истиче да ово може али и не мора да има везе са доношењем новог Устава РС, јер ово што је усвојено нужно не значи и доношење новог Устава али може бити увод у тако нешто.
Према речима Благојевића, прво се поставља питање да ли РС може да донесе нови Устав.
„Наравно да може! И на то има право јер такво право произлази из њеног уставно–правног положаја као једне од федералних јединица у БиХ, а Устав БиХ ниједном својом одредбом не забрањује ентитетима да имају Устав, да мењају постојећи Устав или да доносе сасвим нови Устав,“ објашњава Благојевић.
Оно што се намеће као друго питање, напомиње наш саговорник, јесте ко доноси Устав, јер тек после Устава се доносе закони а не обрнуто.
„Поставља се и питање да ли нови устав РС може бити усвојен без Већа народа РС и одговор на то питање је да може, односно, не да може већ мора да се донесе без Већа народа,“ каже Благојевић.

Устав па референдум

Он објашњава и зашто Устав мора да буде донет без Већа народа:
„Устав РС разликује уставотворну власт од власти мењања постојећег Устава. Уставотворна власт је она која доноси сасвим нов Устав, а не она која мења постојећи. У члану 69 Устава РС је прописано да само Народна Скупштина РС врши уставотворну власт, а то значи да може да доноси нов Устав,“ објашњава наш саговорник.
Дакле, додаје Благојевић, за Веће народа је само прописана могућност да врши законодавну а не уставотворну власт, и може учествовати у мењању постојећег Устав, али не и у доношењу новог.
„Имајући у виду такве одредбе Устава РС, јасно је да нови Устав РС може донети само Народна Скупштина РС. Наравно, она опет сагласно Уставу РС може и има право да донесе Устав и да га упути на референдум грађанима у РС па да онда и они гласају да ли су за нови Устав или не. Моја је претпоставка да би народна воља на референдуму била позитивна и да би грађани позитивно реаговали на нов Устав РС,“ закључује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала