- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто је зимовање тако благотворно за организам: Кључ је у ниској температури ваздуха

CC0 / Pixabay / Скијалиште
Скијалиште - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Планински ваздух је изузетно здрав, како за имунитет, тако и за цео организам. Сјајан је у комбинацији са сунцем, али чак и ветром.
Уколико сте планирали одлазак на неку од планина, током ове зиме, будите уверени да ћете добити неопходан опоравак од свакодневних стресова, али да ћете умногоме помоћи и свом здрављу.
На планинама је ваздух сув и лакши за дисање, а већа количина угљен-диоксида, која је за организам важна, заправо вас тера да удишете дубоко и брзо. Док осећате како вам тај чист ваздух улази у плућа и прочишћава их, истовремено помажете телу да избаци отрове.
Нижа температура на планини захтева адаптацију срца, крвних судова и дисајних органа, а притом појачава апетит. То је сасвим нормално, кажу стручњаци, јер је већа потрошња енергије потребна да би се одржала телесна температура и стекла снага за бављење физичком активношћу.
Ако имате потребу за намирницама које садрже угљене хидрате, не суздржавајте се, јер таква исхрана помаже телу да се брже прилагоди.
Студије показују да особе које планинаре на температурама од минус 5 до минус 10 степени троше скоро 35 посто више калорија него они који иду на планинарење када је 10 степени изнад нуле. Разлог за то се налази у чињеници да тело троши више енергије да би га одржавало топлим, пише ДДЛ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала