- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бела кућа: Разматрамо појачање источног крила НАТО-а у случају „руске инвазије“ на Украјину

© REUTERS / Jim BourgБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Вашингтон разматра додатно распоређивање трупа на ротационој основи на источном крилу НАТО-а у случају „руске инвазије“ на Украјину, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

„Ако се присетимо 2014. године, многи савезници у НАТО-у су били усмерени на повећавање свог присуства у региону и додатно распоређивање трупа на ротационој основи“, одговорила је Псаки на питање новинара током брифинга да ли постоји план за слање америчких снаге на источно крило Алијансе.

Она је додала да су САД такође директно ангажоване у дијалогу са Руском Федерацијом и Украјином како би дипломатским путем решиле своје несугласице.
„Из дана у дан радимо на томе да канали дипломатске сарадње остану отворени, у дијалогу смо са Европљанима, али и директно са Украјинцима и Русима и настављамо да разматрамо дипломатски пут решавања сукоба и да га пратимо“, констатовала је Псаки.

Кулеба и помоћница Блинкена усагласили ставове о Русији

Портпаролка Беле куће је подсетила да је помоћница америчког државног секретара Карен Донфрид тренутно у Кијеву, а да ће затим у уторак отићи у Москву на преговоре са руским званичницима. Према речима Псаки, Донфридова ће током посете разговарати о „гомилању руских трупа у близини границе са Украјином“ и подсетиће на приврженост Вашингтона суверенитету Украјине. После посете Русији помоћница ће отпутовати у Брисел да разговара о ситуацији са америчким савезницима у НАТО-у и партнерима из ЕУ, додаје портпаролка.
Истовремено, прес-служба украјинског Министарства спољних послова пренела је да је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба „усагласио ставове” са Блинкеновом помоћницом уочи њеног одласка у Русију. Како се наводи, америчка страна се сложила са принципом „нема одлука о Украјини без Украјине“, које је поменуо Кулеба. МИП додаје да је Донфридова потврдила спремност САД да заједно са Кијевом и европским савезницима даље имплементирају свеобухватни пакет обуздавања Русије на тему потенцијалне ескалације око Украјине.
У последње земље се из западних земаља, као и Украјине, чују изјаве о могућој инвазији Русије на украјинску територију. Портпарол руског председника Дмитриј Песков назвао је такве информације празном и неоснованом ескалацијом напетости, истичући да Русија ни за кога не представља претњу. Он при томе није искључио могућност провокација којима би се оправдале овакве изјаве и упозорио је да ће покушаји да се криза на југоистоку Украјине реши војним путем имати озбиљне последице.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Блинкен: Русија намерава да дестабилизује ситуацију у Украјини, НАТО ће појачати источно крило
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала