- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Девизне резерве Србије порасле на 16,45 милијарди евра

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаНовчанице од 5, 10 и 20 евра
Новчанице од 5, 10 и 20 евра - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају новембра ове године 16,45 милијарди евра, што је за 175,3 милиона евра више него у октобру.
Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 144 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштено је из НБС.
Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) износиле су на крају новембра 13,93 милијарде евра и веће су за 76 милиона евра у односу на крај претходног месеца.
Нето приливи у девизне резерве су у новембру остварени по основу девизне обавезне резерве банака у износу од 40,1 милион евра, донација 16,8 милиона евра, продаје државних хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту 15,4 милиона евра, као и по основу управљања девизним резервама и другим основама (укупно 119,2 милиона евра).
На повећање девизних резерви у новембру додатно је утицао позитиван ефекат тржишних фактора у нето износу од 231,8 милиона евра, у највећој мери по основу јачања долара према евру за 3,1 посто.
Наведени фактори, који су у новембру деловали у смеру повећања девизних резерви, били су више него довољни да покрију одливе ради измирења девизних обавеза државе по основу девизних кредита и другим основима (укупно 113 милиона евра), као и по основу активности НБС на домаћем девизном тржишту (нето одлив 135 милиона евра).
Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру износио је 701,2 милиона евра и био је за 107,7 милиона евра већи него у претходном месецу. Током 11 месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5,99 милијарди евра, преноси Танјуг.
У новембру, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у новембру продала 110 милиона евра. Посматрано од почетка године, НБС је, ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, нето купила 850 милиона евра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала