- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Република Српска прво решава питање имовине

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Република Српска донеће закон и прописати да је имовина у Српској њено власништво, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
Додик је за Радио Републике Српске рекао да ће бити донето и решење да судије и тужиоце бира Народна скупштина РС и да не жели никакву БиХ, осим дејтонске.
Додик је нагласио и да ће сав новац који РС даје за заједничке органе БиХ, око 130 милиона евра, повући у РС, пренео је сајт РТРС.
Питање имовине прво је на реду, јер уставни суд, каже Додик, нема право да утврђује власништво, јер је то решено Дејтонским споразумом.
"Све време блефирају и покушавају нешто да измувају у вези са имовином. Када су изгубили живце, упрегли су уставни суд да одлучи да шуме и пољопривредно земљиште нису власништво Српске. А сви су свесни да је то имовина ентитета", навео је Додик.
Он је додао да ће РС донети законе који ће потврдити да је власник имовине на својој територији.
"Могу да најављују апелације Уставном суду, али идемо ка томе да једног дана регулишемо то питање и решимо да одлуке тог суда неће бити прихваћене у Српској. Шта друго да радимо када знамо да неће престати да нас киње судом који је обична превара и који више не желимо у овом формату", нагласио је Додик.
Поштовање Дејтона, каже, остаје приоритет, додајући да постоје ствари на нивоу БиХ, које неће дирати.

"Сада би било илузорно ући у сферу пасоша, али смо и то евидентирали као проблематично. Имовину ћемо решити брзо. Као и високи судски и тужилачки савет БиХ. Такав савет биће ускоро успостављен у Српској. Постојећи, са нивоа БиХ, биће проглашен као неважећи за судство у Српској", додао је он.

Када је реч о војсци и Обавештајно-безбедносној агенцији и Агенцији за истраге и заштиту, Додик је рекао да у погледу СИПА и ОБА нема ништа осетљиво.
"Што се тиче војске, Српска це покушати да разуме тренутак, јер постоје многи који говоре да је то проблематично. Нека остане парадна организација са три до четири хиљаде припадника. Никада није касно да се тога решимо", рекао је Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала