- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Инцидент на Самиту: Вашингтон се уплашио Кине, „исечена“ презентација Тајвана

© AFP 2023 / CHIP SOMODEVILLAСамит за демократију
Самит за демократију - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Видео презентација једне тајванске министарке прекинута је током Самита за демократију, који је прошле недеље одржан у Вашингтону у организацији америчког председника Џоа Бајдена, након што је једна мапа у њеној слајд презентацији показала Тајван у другачијој боји од Кине.
Извори упознати са ситуацијом навели су за Ројтерс да је презентација тајванске министарке за дигиталне технологије Одри Танг у петак изазвала неверицу међу америчким званичницима, након што се та мапа појавила у њеној презентацији.
Неименовани извори тврде да је овај видео запис био "исечен" током дискусије и замењен само аудио записом по налогу Беле куће.
Наиме, Бела кућа је страховала да би се разликовање Тајвана и Кине на једној мапи на конференцији коју су организовале САД, могло доживети као нешто што је у супротности са Вашингтоновoм политиком “једне Кине”.
Стејт департмент је саопштио да је "конфузија" око дељења екрана довела до укидања видео презентације тајванске министарке, називајући то "искреном грешком".
На презентацији тајванске министарке, свет је рангиран према отворености у погледу грађанских права.
Приказан је већи део Азије, са Тајваном обојеним зеленом бојом, што га чини јединим регионалним ентитетом који је приказан као “отворен”, док су сви остали, укључујући неколико америчких савезника и партнера, означени као “затворени”, “потиснути“ или “опструисани”.
Кина, Лаос, Вијетнам и Северна Кореја обојени су црвеном бојом и означени као “затворени”.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СРБИЈА
Вучић на Самиту за демократију најавио нову иницијативу за Западни Балкан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала