- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Инфлација не мирује: Велики пад турске валуте за само један дан

© Flickr / KorayGokhan Турска лира
Турска лира - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Турска лира је пала данас за чак седам одсто, спустивши се у једном тренутку на нов рекордно низак ниво од близу 15 лира за долар.
Разлог је забринутост инвеститора везаних за ризик нове економске политике председника Реџепа Тајипа Ердогана и очекиваног још једног смањења референтне камате у четвртак.
С најновијом оштрим падом, вредност лире је преполовљена у односу на крај прошле године, подгревајући инфлацију те велике тржишне економије у успону, која у великој мери зависи од увоза, преноси Ројтерс.
Централна банка је раније држала курс домаће валуте испод нивоа од 14 лира за долар, интервенишући на девизном тржишту продајом долара три пута у последње две недеље, а најавила је да од понедељка у 7:30 часова по средњоевропском времену нема интервенција, пренео је Танјуг.
Лира је потонула на 14,99 према долару, изгубивши 7,3 посто вредности од петка када је закључена на 13,889 лира за долар. Током волатилног јутрошњег трговања, турска валута је благо смањила губитке и, према последњим расположивим подацима, тргује се на нивоу од 14,2895.
Очекује се да ће турска централна банка ове седмице смањити референтну каматну стопу за још 100 базних поена на 14 одсто, показала је анкета Ројтерса спроведена у петак, упркос инфлацији која је скочила прошлог месеца на 21,3 одсто.
Инвеститори и штедише су забринути због недавног агресивног монетарног попуштања, при чему је централна банка срезала референтну камату за 400 базних поена од септембра.
Ердоган је у више наврата позвао на смањење камате промовишући нови економски план чији су приоритети економски раст, кредитирање, производња и извоз, али је његова политика наишла на оштре критике бројних економиста и опозиционих политичара.
Турска, економија, лира - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Хаос у Турској: Зашто пада лира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала