- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев љут: Путинова оптужба о украјинском дугу Русији – „неоснована“

© Sputnik / Михаил Воскресенски / Уђи у базу фотографијаМИП Украјине
МИП Украјине - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Не може се рећи да Кијев није испунио обавезе према Москви по питању предаје имовине СССР-а, изјавио је украјински министар спољних послова Олег Николенко поводом оптужбе Москве да Украјина и даље није предала Русији имовину која је преостала од Совјетског Савеза, иако је она исплатила све спољне совјетске дугове.
Дипломата је навео да је расподела имовине Совјетског Савеза регулисана Споразумом о сукцесији спољног јавног дуга и имовине из 1991. године. Према том документу, Кијев је имао право на 16,34 одсто имовине државе која се распала, додао је он.
Како је рекао у интервјуу за „Обозреватељ“, Русија и Украјина су 1994. године потписале „споразум о нултој опцији“. По том споразуму, Москва је требала да исплати украјински део спољног дуга СССР-а према стању од 1. децембра 1991. године. Истовремено, Кијев је требао да преда Русији свој део имовине Совјетског Савеза у тренутку његовог распада.
Николенко је истакао да Русија „није пружила“ информације о вредности украјинске имовине, што је онемогућило да Врховна Рада ратификује споразум. С тим у вези, он каже да се не може рећи да Кијев игнорише своје обавезе према Москви без одговарајућег правног поступка.
Раније је руски председник Владимир Путин изјавио да је Русија пре рока отплатила спољни дуг који је настао деведесетих година прошлог века јер је желела да ојача свој суверенитет. Према његовим речима, Русија је после распада СССР-а исплатила дугове свих бивших совјетских република рачунајући да ће јој оне пренети имовину бившег СССР-а. Међутим, како је прецизирао шеф државе, Украјина није испунила ту обавезу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала