- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о сертификацији „Северног тока 2“: Ради се на томе, компанија испуњава све захтеве

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је процес сертификације гасовода „Северни ток 2“ технички, бирократски посао.

„Наставља се рад са регулатором. Компанија испуњава све његове захтеве. Овде једноставно треба бити стрпљив. То је технички, бирократски и правни посао... Рад се наставља, нећемо се истрчавати“, истакао је Песков, коментаришући изјаву министарке спољних послова Немачке Аналене Бербок која каже да је немачки регулатор обуставио сертификацију оператора гасовода.

Поново се огласила и немачка министарка која подсећа да је Федерална мрежна агенција Немачке обуставила сертификацију оператора „Северног тока 2“ – компаније „Норд стрим 2 АГ“ јер, да би прошао процедуру, мора да испуњава захтеве Трећег енергетског пакета ЕУ. Конкретно ради се о раздвајању организација које се баве производњом и транспортом гаса.
Одговарајући на питање ко је објавио процену да пројекат није у складу са правилима, министарка је рекла: „То је Агенција урадила још пре неколико дана“.
Раније је нова шефица немачке дипломатије изјавила да гасовод „Северни ток 2“ за сада није у складу са европским законом и зато сада не може да буде одобрен.
Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода. Сертификација ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената. Међутим, средином новембра немачки регулатор обуставио је процедуру сертификације гасовода и препоручио оператору да отвори филијалу у Немачкој која ће морати да преда комплетан пакет докумената за сертификацију.
Лого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
РУСИЈА
Вашингтон и Берлин: „Северни ток 2“ под знаком питања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала