- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нереалан ниво: Због чега су цене гаса у Европи „подивљале“

© Sputnik / Иван Руднев / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица
Гасна компресорска станица  - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Цене гаса у Европи порасле су на 1.329 долара за хиљаду кубних метара. Директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов сматра да је раст цена фјучерса у Европи последица наглог повећања потражње за течним природним гасом у Азији.
На лондонској берзи „ИЦЕ“ цене гасних фјучерса у понедељак су скочиле за 7,5 одсто и достигле 1.329 долара за хиљаду кубних метара, док је цена гаса на тржишту фјучерса у октобру ове године достигла историјски максимум – 1.937 долара за хиљаду кубних метара.
„Пораст цена је повезан са наглим повећањем потражње за гасом. Под таквим условима, произвођачи нису успели да брзо повећају производњу и испоруке. Сходно томе, почела је глобална конкуренција за гас, а пре свега за течни природни гас. Испоставило се да су потражња и цене највише порасле у Азији и главне количине течног природног гаса су отишле тамо, а Европа се суочила са несташицом горива“, објаснио је он у интервјуу за Радио Спутњик.
Према његовим речима, високе цене гаса одговарају добављачима, али не дугорочно.
„Такве цене су краткорочно корисне за добављаче гаса, али дугорочно нису баш исплативе. Оштар раст цена доводи до смањења потрошње, а сада је довео до тога да потрошачи почињу да траже друге врсте горива. Неко већ прелази на угаљ, мазут или потпуно престаје са радом“, констатовао је Правосудов.
Експерт је истакао да би, дугорочно посматрано, цене требало да падну и да је сада ниво цена нереалан.
Европско тржиште гаса последњих месеци прилично осцилира: почетком августа хартијама од вредности за испоруке горива трговало се по цени од 515 долара, док су се до краја септембра оне више него удвостручиле. Након што је забележен историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, уследио је пад – цене су се мањиле скоро за половину, на испод хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Међутим, од 12. новембра поново је почео нагли раст. За пет трговачких дана процењена цена је скочила за 25 одсто и премашила 1.120 долара 18. новембра. Повод за нови скок је била вест о обустављању сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода „Северни ток 2“.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Пољски енергетски концерн: Биће ово тешка зима...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала