- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија запретила НАТО-у тешким последицама у случају даљег ширења на исток

© Sputnik / Алексей МайшевМосковски Кремљ. У даљини се види зграда Министарства спољних послова Русије
Московски Кремљ. У даљини се види зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Покушаји ширења НАТО-а у источном правцу могу резултирати „тешким последицама“ за Алијансу, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, преноси портал „Известија“.
Дипломата је истакао да слобода приступања савезима не може да буде апсолутна, док се политика НАТО-а оштро сукобљава са тим постулатом. Москва ће наставити да скреће пажњу на немогућност да се „комбинује и једно и друго“.
„Због тога НАТО не би требало даље да се шири. И покушаји да се случај представи као да Русија ту нема право вета су покушаји неодговарајућим средствима. Ми ћемо остати при своме: ако противници буду радили супротно, видеће да њихова безбедност неће ојачати – последице по њих ће бити тешке“, упозорио је Рјабков.
Такође је истакао да представници НАТО-а покушавају да негирају легитимност питања зашто се Алијанса шири на исток.
„Али то је грешка која би могла да доведе до слабљења њихове безбедности“, констатовао је дипломата, истакавши да је важно да постоје јасни оквири, међусобне обавезе и одговорност у питањима ступања у војно-политичке савезе.

Европски приступ безбедносним питањима – разочаравајући

Како је Рјабков рекао за Спутњик, презрив приступ Европе према безбедности на континенту разочарава.

„Европљани веома разочаравају презривим односом према безбедности континента, према безбедности евроатлантског региона. Ако се и даље буду потчињавали и руководили приручницима који стижу из Вашингтона и које шири секретаријат НАТО-а у Бриселу – неће изаћи на добро“, упозорио је Рјабков.

Такође је критиковао недавне акције Алијансе заједно са САД. Посебно је указао на планове НАТО-а да распореди наоружање код граница Русије.
„Планови НАТО-а усмерени на константно приближавање војне инфраструктуре и различитих врста наоружања нашим границама, укључујући најсавременије и најпрецизније, далекометно оружје, засигурно су забрињавајући фактор и елемент дестабилизације ситуације не само на европском континенту, него и шире у евроатлантском региону“, констатовао је дипломата.
Истовремено је подвукао да развој ситуације по таквом сценарију сугерише да се западни партнери спремају да понове искуство стечено током Кубанске ракетне кризе.
Раније је руски председник Владимир Путин изјавио да је ширење НАТО-а на исток на рачун Украјине једно је од најважнијих безбедносних питања Русије у стратешкој перспективи. Он је додао да Русију брине могућност чланства Украјине у НАТО, јер ће се на њеној територији појавити наоружање Алијансе.
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РУСИЈА
Запад провоцира сукоб у Европи: Русија тражи званично оспоравање одлуке о пријему Украјине у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала