- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Северни ток 2“ ће бити пуштен у рад, ово је само кидање живаца

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЛука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Гасовод „Северни ток 2“ биће пуштен у рад, упркос томе што поједини западни званичници забијају клинове у точкове и што га претварају у политичко оружје против Русије. Процес сертификације гасовода „Северни ток 2“ је бирократско питање, које ће, пре или касније, бити решено.
Овај гасовод се поново нашао у средишту пажње, након што је Аналена Бербок, шеф немачке дипломатије, изјавила да тренутно не сматра могућим одобрење „Северног тока 2“ због неусклађености са енергетским прописима ЕУ и након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио да је мало вероватно да ће кроз тај гасовод протицати гас ако Русија обнови агресију против Украјине
Руски експерт за енергетику Дмитриј Гусев подсећа да је немачка Савезна мрежна агенција у новембру привремено суспендовала сертификацију „Северног тока 2“, јер оператер гасовода, „Гаспромова“ ћерка-фирма, „Северни ток 2 АГ“ са седиштем у Швајцарској мора да региструје филијалу у Немачкој. Док се то не учини, процес сертификације ће бити замрзнут.
Да би гасовод био пуштен у рад, оператер „Северног тока 2“ мора да добије „зелено светло“ те немачке агенције и усклади све са европским енергетским законодавством, а према директиви Европске уније, фирма која транспортује гас и фирма која нуди гас морају бити стриктно раздвојене.
„Већ је донета одлука о оснивању немачке фирме То је било још пре два месеца. Дакле, након регистрације немачке компаније цео процес ће започети и на томе се већ ради. Чим је такав захтев објављен одмах је реаговано… Немам никакве сумње око тога да ли ће се успети, али што се каже ово је кидање живаца. То је, нажалост, политика, а политичари на томе освајају поене“, каже Гусев.

Аналена Бербок легла „на руду“

Руски експерт Станислав Бишок истиче да је сада све ствар бирократије , али да Русија ради на решавању овог питања. Он подсећа да је Аналена Бербок као представница партије Зелених увек била против изградње гасовода, али је доласком на место немачке шефице дипломатије била приморана да се потчини ставу званичног Берлина, који не није спреман да одустане од гасовода који је већ завршен.
„Зелени су у почетку оштро критиковали ‘Северни ток 2’, а ово сада може бити процес транзиције из статуса опозиционог политичара у статус системског политичара тј. у чиновника који мора да се прилагоди већ изграђеној схеми да ће ‘Северни ток-2’ бити покренут, каже Бишок, алудирајући на раније изјаве новог немачког канцелара Олафа Шолца, који се залаже за пуштање у рад тог гасовода, али који изјављује да у ситуацији са Украјином сви треба да поштују принцип неповредивости граница, те да ће у супротном уследити „последице“.

Гас ће потећи „Северним током 2“

Руски експерти напомињу да западна заједница, с једне стране, реално процењује потребу за пројектом „Северни ток 2“ за Европу, а с друге га претвара у својеврсно политичко оружје против Русије.
Коментаришући изјаву америчког државног секретара Ентони Блинкена који је рекао да је мало вероватно да ће кроз гасовод „Северни ток 2“ протицати гас ако Русија обнови агресију против Украјине, руски стручњаци кажу да Вашингтон не интересује „Северни ток“, него притисак на Русију и контрола Европе.
„САД су извршиле класичну информативну провокацију - створиле су мит да ће Русија наводно напасти Украјину и ту причу одржавају у животу, извлачећи из тога максималну корист. То се, пре свега, чини ради тога да би у Европи створили од Русије непријатеља, а такође и због консолидације тих европских земаља са САД... Није тајна да је ситуација унутар НАТО-а спорна и да између САД и европских савезника односи нису идеални, тим пре што многе земље у Европи Русију не сматрају непријатељем и противником. Америци је важно да контролише европски простор, а ништа не игра улогу консолидатора као стварање од некога непријатеља", сматра руски експерт Владимир Шаповалов.
Ипак, руски експерти су сагласни у (про) цени да ће гасовод „Северни ток 2“ без обзира на све политичке играрије бити пуштен у рад, јер је то пре свега у интересу европских потрошача, на првом месту Немачке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала