- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Српска добија престоницу — Пале: Симбол српског Сарајева кога више нема

© WikipediaГрб Пала је званични грб српске општине Пале. Грб је усвојен 30. јула 2005. године, мада се у истој форми користио и раније.
Грб Пала је званични грб српске општине Пале. Грб је усвојен 30. јула 2005. године, мада се у истој форми користио и раније. - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
На Палама је створена Република Српска и постављени темељи њене државности и зато је и предложено да по новом Уставу добије статус престонице. Пале су и, с обзиром да је Сарајево остало без српског живља после рата, симболички наследник српског Сарајева, објашњава историчар Александар Раковић.
Забуна која је настала после најаве да ће по новом Уставу Републике Српске овај ентитет заправо имати, како су неки протумачили, „два главна града“ није тачна, напомиње наш саговорник, јер престоница је симболички статус, док је Бањалука административна престоница РС, то јест, њен главни град.

Пале као симбол српског Сарајева

И то није ретка појава, додаје он, јер слично је и у Црној Гори, где је Цетиње проглашено за престоницу ове државе, а Подгорица је главни град.

„С обзиром да је Сарајево остало углавном изван Републике Српске и да је Бањалука највећи град у РС, она једина има просторне и административне капацитете да се у њој смести државна администрација РС. И да ту буде смештена законодавна и извршна власт РС, објашњава Раковић.

Пале ће имати титулу престонице и признање од стране државних органа и Устава РС да је ту створена РС.

„Дакле, кад је створена РС, Пале су биле део Сарајева, а Сарајево је после Београда и Новог Сада био трећи по величини српски град у бившој држави Југославији, јер је у њему тада живело највише Срба. Из тог разлога Срби у БиХ су мислили да је логично мислити да ће Пале или Сарајево бити њихова престоница и главни град РС. Јер то је био период кад се још није знало како ће се даље развијати ситуација и како ће бити решено питање Сарајева, појашњава наш саговорник.

Пошто је, додаје он, питање Сарајева разрешено на штету Срба, РС је била приморана да због својих просторних капацитета седиште администрације пребаци у Бањалуку као највећи град у РС.

„С тим у вези, Бањалука ће бити главни град у ком ће се одвијати законодавна и извршна делатност РС. То не значи да се седнице Владе РС неће повремено одржавати на Палама или у Источном Сарајеву. И сада Милорад Додик има своју резиденцију у Источном Сарајеву. Дакле, РС ће једноставно због свог државног развоја имати и престоницу и главни град, каже Раковић.

Није необично кад постоје два центра државности

Дакле, кад постоје два центра државности, онда се, објашњава Раковић, изврши таква расподела да једно место буде главни град, а друго престоница.

„Пале су део града Источног Сарајева. Преко Пала се тако успоставља српски континуитет који је постојао у Сарајеву. Протеривањем Срба из Сарајева они су нестали из самог града, али су остали у рубним деловима као што је Источно Сарајево, Пале које је било више излетиште, а сада је постало град, напомиње наш саговорник.

У периоду грађанског рата 1992. до 1995. године Пале су биле привремена престоница Републике Српске. Ту су се налазиле политичке и правне институције: Влада и њени органи, Скупштина Републике Српске и др. У исто време, Пале су биле и значајан културни и информативни центар, с низом културно-информативних институција, као што су Новинска агенција СРНА, Српска Радио-Телевизија (сада Радио-Телевизија Републике Српске са седиштем у Бањалуци). На Палама је и проглашена Република Српска 1992. године 9. јануара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала