Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Алармантна ситуација на Космету, не ради један блок термоелектране у Обилићу

CC0 / Pixabay / Далеководи
Далеководи - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Један од два блока термоелектране „Косово Б“ у Обилићу није у функцији, саопштила је министарка привреде привремених приштинских институција Артане Ризваноли и упозорила да би испадање генератора из система могло да доведе до продубљивања електроенергетске кризе на Косову и Метохији.
Ризваноли је на седници скупштинског одбора за привреду у Приштини оценила да је ситуација алармантна, јер се дешава и због високе цене увозних енергената. Она није гарантовала да неће бити поскупљења.
„Ми ћемо као влада дати све од себе да не поскупи струја, али не можемо да гарантујемо тако нешто“, рекла је она, а преноси РТС.
Планирано је да се током целе године за увоз струје потроши 12 милиона евра, али су та средства потрошена само за два месеца, навела је Ризваноли и додала да су увозне цене струје пет пута веће.
„Тренутно се струја током дана продаје по 7 центи по киловату, док су увозне цене најмање пет пута веће и питање је времена када ће неко предузеће то себи моћи да приушти. Такође имамо проблема са високим ценама за услуге балансирања система“, додала је Ризваноли.
Ризваноли је говорила и о плаћању струје и могућности успостављања инфраструктуре за фактурисање у четири српске општине на северу КиМ, али је то било без присуства медија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала