- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик поручио британском изасланику: Српска ништа изван Устава БиХ неће учинити, нити прибавити себи

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је специјалног изасланика британског премијера за западни Балкан Стјуарта Пича упознао о чињеници да Република Српска има намеру да се понаша у складу са Уставом БиХ и да ништа изван Устава неће учинити, нити ће прибавити себи.
Додик је на састанку са Пичом у Сарајеву истакао да је Република Српска фактор и страна у БиХ која треба да буде поштована и никако другачије се неће моћи кретати даље у БиХ.
"Ако останемо у БиХ која је до сада постојала да се намећу решења, онда то значи не бити на путу, него крај пута свих догађаја у настојању да се наметну решења која апсолутно не доводе до коначног и стабилизацијског стања", рекао је Додик новинарима након састанка.
Додик је пренео Пичу да БиХ нема изазова везано за рат и да је хистерија која се прави потпуно непотребна.
Он сматра да БиХ нису потребни неки изасланици, већ је потребан унутрашњи дијалог, те да нема никаквих табу тема и да би могли ставити све тачке на дневни ред и покушати направити политички договор.
Додик је навео да су на састанку са Пичом чланови Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић говорили своје, а да је он упознао саговорника о чињеници да Федерација БиХ три године не може да изабере федералну Владу, као и то да Хрвати оспоравају избор чланова Председништва из хрватског народа.
"То су све питања која треба ставити на дневни ред и причати о њима. Нисам стекао утисак да ће господин Пич нешто једнострано овде покушати. Чека га тешка мисија да схвати о чему се овде ради, али ако они сматрају да треба да троше новац британских грађана на разне изасланике и мисије, ми немамо ништа против. Причаћемо са њим увек када он хоће", додао је Додик.
Додик је рекао да Пич пристојан господин у годинама, а да је њему увек асоцијација на то да је командовао НАТО снагама које су на овим просторима бомбардовале Србе.
Он је нагласио да је током састанка изразио жаљење због чињенице коју је изнео Пич да је 56 или 59 британских војника страдало у БиХ за време разних операција.
"Ја сам рекао да је страдало и много Срба од бомбардовања НАТО и цивила и да и за њима треба жалити исто као за британским војницима" додао је Додик.
Чланови Председништва БиХ су разговарали и са председником Мађарске Јаношом Адером, пренела је РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала