- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хашки суд послало Црној Гори досије о 15 осумњичених за тешке злочине

© AP Photo / Peter DejongГлавни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц на конференцији за новинаре
Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц на конференцији за новинаре - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Међународни резидуални механизам за кривичне судове, у сарадњи са ЕУ, доставио је властима Црне Горе списе предмета у истрази о више од 15 осумњичених за тешке злочине, укључујући убиство, мучење, сексуално ропство и силовање.
У извештају, који је у понедељак пред Саветом безбедности УН представио председник Механизма, судија Кармел Ађиус, наводи се да се наставља сарадња кроз заједнички пројекат ЕУ-Механизам који подржава остваривање унутрашње одговорности за ратне злочине.
"Током извештајног периода пројекат је остварио значајан резултат преношењем на власти Црне Горе списа предмета у вези са више од 15 осумњичених за које се верује да су одговорни за тешке злочине, укључујући убиство, мучење, сексуално ропство и силовање. Пројекат ће наставити да пружа правну и доказну подршку надлежнима да покрећу истраге, припремају оптужнице и процесуирају осумњичене за ратне злочине", наводи се у извештају, а преноси РТЦГ.
Тужилац Међународног резиудалног механизма за кривичне судове, правосудног тела које је преузело преостали рад два трибунала УН за ратне злочине у Руанди и бившој Југославији, Серж Брамерц обавестио је Савет безбедности о напретку који је постигнут у суђенима и жалбама.
Сталне чланице Савета безбедности УН изнеле су различите ставове о улози и оправданости постојања Међународног резидуалног механизма за кривичне судове. Док су представници западних земаља у потпуности подржавали рад тог суда, Русија је критиковала недостатак активности на окончању његовог рада.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала