- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Нацрт резолуције о клими неприхватљив, нисмо изневерили свет

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кремљ
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
У Кремљу сматрају да је нацрт резолуције СБ УН о клими и безбедности, на који је Русија ставила вето, неприхватљив. Нисмо сагласни са тезом да смо изневерили читав свет, поручују у Москви.
„Резолуција је у потпуности неприхватљива.Читав низ држава нас је подржао. Климатска агенда не може да буде фактор којим се обуздавају или ограничавају земље у праву на развој. И још при томе да та ограничења долазе од оних земаља које су својевремено нанеле огромну штету клими, обезбеђујући себи висок темпо развоја и добијајући тако високо индустријализовану привреду“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков на брифингу за новинаре.
Песков је додао и да се Москва не слаже са изјавом сталне представнице САД у УН Линде Томас-Гринфилд да је Русија преварила читав свет, ставивши вето на нацрт резолуције.
„Апслоутно се не слажемо с тим. Москва је, понављам, одговоран учесник климатске агенде“, рекао је Песков.
Подсетимо, Русија је јуче ставила вето на нацрт резолуције Уједињених нација која је климатске промене представила као претњу за међународни мир и стабилност. Подносилац предлога су биле Нигер и Ирска.
Нацрт резолуције захтева "укључивање информација о безбедносним импликацијама климатских промена“ како би Савет безбедности УН могао "да посвети дужну пажњу свим основним узроцима сукоба или увећању ризика".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала