- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милачић упозорио: Меморандум УРА и СНП с мањинским странкама пузајућа коалиција са ДПС

© Фото : Спутњику уступила Права Црна ГораМарко Милачић, предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини
Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Најава да ће грађански покрет УРА, Социјалистичка народна партија и мањинске странке потписати сјутра меморандум о сарадњи, већ је потпалио нове подјеле на црногорској политичкој сцени.
Предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић рекао је да је потписивање Меморандума најављено само дан након пропале иницијативе те исте опозиције са ДПС те да „представља пузећу коалицију са ДПС и грубо гажење изборне воље већинске Црне Горе”.
Праву Црну Гору нарочито, каже, забрињава најављено потписивање Меморандума од стране њиховог предизборног коалиционог партнера, СНП-а, "имајући у виду да су нам исти гласачи дали мандат, не за то да правимо овакве савезе са онима који су деценијама у виду ДПС сателита штитили организовани криминал, зарад партијских и других привилегија".
Милачић додаје да се и Права Црна Гора залаже за безрезервну афирмацију свих припадника мањинских народа.
"Али никако са оним политичким представницима тих народа који су деценијама заједно са ДПС-ом поробљавали Црну Гору и све њене грађане, од којих поједине политичке партије ни данас немају храбрости да отворено адресирају на ДПС, рецимо, одговорност за депортације Бошњака почетком деведесетих", додао је Милачић.
Најављени Меморандум о сарадњи за Милачића посебно је сумњив и споран због, како је казао, тренутка у којем се дешава.
"Имајући у виду да је ДПС са својим сателитима, па и онима који ће сјутра потписати Меморандум, доживио политички дебакл повлачењем иницијативе о изгласавању неповјерења Влади Црне Горе. На овај начин, уколико дође до потписивања, конституент коалиције „За будућност Црне Горе“ најдиректније даје кисеоник цјелокупној опозицији окупљеној око ДПС-а", сматра Милачић.
Према његовим оцјенама, Меморандум више дјелује као дио ДПС-овог лобистичког плана, него као политички процес који рјешава друштвене проблеме у Црној Гори.
"Подсјећам колеге из СНП-а да су исти ти политички субјекти са којима сјутра намјеравате да потишете Меморандум, колико буквално јуче, именом и презименом, урадили све да сруше изборну вољу грађана Црне Горе", наводи се у саопштењу Милачића.
Он позива прије свега колеге из СНП-а, да одустану од Меморандума са, како је казао, "коалицијом око ДПС-а, а да своје напоре без резерве уложе у подршку мањинама које су стављене у тежак положај политиком управо ових мањинских лидера којима је шеф Мило Ђукановић".
Најављено потписивање меморандума подигло је температуре И у посланичким клупама.

И Демократе против

Посланик Демократа Борис Богдановић питао је данас у Скупштини и да ли је реч о Меморандуму о сарадњи или пакту за рушењу Владе?
”Да ли сте спремни да се писаним путем обавежете да нећете рушити Владу Црне Горе и на било који начин пактирати са ДПС-ом?”, упитао је Богдановић. Посланик Демократа пита Абазовића и зашто је он једини политичар који је ушао у нестраначку Владу и да ли то чини да би је срушио.
”Изгледа да се уживио у улози некадашњег предсједника СФРЈ: “Ја сам свој посао обавио, Владе више нема”. Поређења која је покушао пласирати најбоље говоре о њему и озбиљности и страху од аргумената и чињеница које смо пласирали. Веома тешка питања за координатора Служби безбједности, а у ствари координатора за рушење Владе Црне Горе”, закључио је Богдановић.
Дритан Абазовић је, најављујући потписивање Меморандума, рекао да му је "жао што цијела политичка сцена у Црној Гори постаје Небојша Медојевић и Борис Богдановић, да свако лупи шта хоће".
Предсједник Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић потврдио је да ће та партија потписати Меморандум о сарадњи са ГП УРА, Бошњачком странком (БС), Албанском алтернативом (АА), Форцом, Демократском партијом и Савезом грађана ЦИВИС.
"Не може нико, посебно не они који су некада неког издавали да прича оним који су најчаснији и баца аналогију и да ће издати. СНП свакога у Црној Гори у сваком тренутку ће погледати у очи. Потписаћемо га - цркните, пукните сви, потписаћемо га за добро Црне Горе. А видите онда шта у њему пише, па онда реците јесте ли против једне тачке ", навео је Јоковић.
Он је навео и да је премијеру Здравку Кривокапићу 30. августа рекао да позове националне мањине у Владу.
Претходно је посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић казао је да, иако је сваки вид сарадње легитиман, уколико Меморандум не садржи одредбу у којој се јасно наводи да циљ тог меморандума није сарадња са ДПС-ом и опозицијом, онда је то “ништа друго до меморандум који би значио пакт за смјену ове Владе и издаје изборне воље грађана”.
Он је додао да је Демократска Црна Гора "увијек била за јасне и поштене меморандуме, а не меморандуме који вриједе 21 милион".

Не давати оцјене унапред

Посланик ДФ-а Славен Радуновић поручио је у Скупштини да треба спустити тензије јер не вјерује да је икоме нуђен новац и да нема издајника.
"Не вјерујем да је некоме пало на памет од ових људи из парламента са којима ја дијелим листу да узму новац. Има и друга страна, није издаја ако хоћете да реализујете нешто за шта се залажете. Јер ова Влада није најсрећније рјешење, давно смо рекли да је не подржавамо", казао је Радуновић. Он је навео да не би волио да нађе у Меморандуму сјутра, ништа што би промијенило оно о чему прича.
"Немојте да прије него што видимо тај Меморандум дајемо оцјене о њему. Ја сам сигуран да се неће повући такви потези који би разочарали или покварили наше дугогодишње добре односе. Али с друге стране фанатично позивати на то како је ово издаја ако се сруши Влада Здравка Кривокапића против које смо сви, па немојте да се играмо мале дјеце", поручио је Радуновић.
То је, како је додао, Влада која није испунила огроман број ствари.
"Буџет нам доносе кад је завршен и ми морамо да гласамо. То су све ствари због којих неко може да буде љут, али то не значи да је издајник. Нема никаквих издајника, никакви милиони нијесу у игри и сви ови људи које познајем, а познајем скоро све, и из СНП-а и из Демократа и ГП УРА чак, не мислим да су милиони у игри него да су у питању одређени принципи и одређено неслагање са потезима Владе", рекао је Радуновић.
Он сматра да 41 посланик већине може да успостави поново комуникацију и "да се више не играју са овом државом".
" Молим колеге да сједнемо и заборавимо све приче које смо испричали које не ваљају и блокаде које смо поставили да направимо нову снажну реформску владу која ће доносити законе који ће нас што брже увести у ЕУ, која ће да се обрачуна са криминалом и корупцијом онако како ми мислимо да треба. Ако смо спремни, хајде то да урадимо, а ако нијесмо онда немамо право никоме прст у око да ставимо", поручио је Радуновић.
Јоковић је казао да је идеја о меморандуму потекла из приче са лидером Нове Андријом Мандићем, који му је, како каже, рекао да му се свиђа залагање лидера СНП-а за договор и јединство унутар већине.
Након излагања Јоковића, огласио се предсједник Скупштине Алекса Бечић, истичући да се шеф посланичког клуба СНП-а обратио њему.
“Пошто сам ја изашао из СНП-а и инсинуирате да сам то урадио у договору са ДПС-ом, одговорићу на тај дио. Демократска Црна Гора постоји седам година, достојанствено сам изашао из СНП-а. Чини ми се да се односим тако и према вама као посланицима, и према том политичком субјекту, без иједне увредљиве ријечи. Захваљујући Демократској Црној Гори, убрзо након тога срушена је власт у Будви, Котору, враћена власт у Херцег Новом, одбрањена у Беранама и другим градовима и 30. августа створена нова вриједност, да они који су се прије тога покушали поразити деценијама, тад напокон поразе. Ми смо свих ових година у функцији одбране изборне воље грађана и на антирежимским принципима… Ипак за седам године не испаде да је Алекса Бечић Дарко Пајовић, да су црвени наранџасти и да је Демократска Црна Гора Позитивна Црна Гора. Испаде на крају све супротно од тога”, казао је Бечић.
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РЕГИОН
Абазовић: Интегришемо мањинске народе с партијама с којима нијесу значајније сарађивали
Предизборни скуп у граду Никшићу  - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РЕГИОН
Последње истраживање: Како би гласали Црногорци на изборима, а како би се изјаснили на попису
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
РЕГИОН
Политичка корупција није успела – ово је почетак цијепања ДПС-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала