- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Муж главне белоруске опозиционарке осуђен на 18 година затвора

© Фото : БелаПАН / Алесь АсипцовСергеј Тихановски
Сергеј Тихановски - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Окружни суд у Гомељу осудио је белоруског блогера Сергеја Тихановског, супруга бивше кандидаткиње за председницу Белорусије Светлане Тихановске, на 18 година затвора због више кривичних дела, укључујући организацију грађанских нереда у Белорусији, саопштио је Спутњику један од учесника у процесу.
И његов адвокат Виктор Мацкевич је потврдио пресуду и додао да ће Тихановски служити у затвору појачаног режима.
На одлуку Окружног суда у Гомељу може бити уложена жалба Врховном суду Белорусије.

„Предузећемо све мере предвиђене законом за жалбу на ту пресуду, јер незаконите пресуде имају својство да буду поништене. Биће уложена жалба на судску пресуду у предвиђеном року“, рекао је Мацкевич.

Суђење Тихановском и још петорици опозиционара почело је крајем јуна и одвијало се иза затворених врата на територији истражног затвора у Гомељу. Како преноси државна агенција „Белта“, осуђени су и други опозиционари против којих је вођен поступак.
Тихановски је требало да се кандидује за председника Белорусије 2020. године, али није успео да региструје иницијативну групу која би га предложила за кандидата. То је успела његова супруга Светлана Тихановска. Она је учествовала у изборној кампањи, а опозиција је сматра победницом на председничким изборима, одржаним прошле године. Тихановски је приведен крајем маја 2020. године на митингу током кога је прикупљао потписе подршке за своју супругу.
Истражни комитет Белорусије саопштио је у априлу да је завршена истрага у случају против Тихановског и других опозиционара, те да су оптужени за више кривичних дела према члановима кривичног законика.

Протести у Белорусији

Подсетимо, масовни протести опозиције у Белорусији почели су 9. августа прошле године, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.
У Белорусији су против бројних опозиционих лидера покренути кривични поступци, између осталог и због позива на преузимање власти, стварање екстремистичке групе, заверу у циљу преузимања државне власти на неуставан начин и покушај терористичког напада. Тихановска, која је отишла у Литванију и против које је такође покренут кривични поступак, укључена је у списак лица умешаних у терористичке активности. Минск тражи њено изручење, али Виљнус одбија да је изручи.
Белоруске власти више пута су изјављивале да се протести у земљи координишу из иностранства. Лукашенко је оптужио Запад за директно мешање у ситуацију у земљи и истакао да немире режирају Сједињене Америчке Државе. Након председничких избора односи између Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали.Европска унија, Велика Британија, САД, Канада и низ других земаља постепено су уводили санкције против белоруских званичника и предузећа, оптужујући Минск за нарушавање изборног процеса и кршење људских права.
Бивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска  - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2020
Главна белоруска опозиционарка: Путин подржава Лукашенка, али не превише активно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала