- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки медији: Меркелова лично блокирала испоруку оружја Украјини

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел, 2019. година
Председник Украјине Владимир Зеленски и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел, 2019. година - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел лично је блокирала испоруку наоружања Украјини преко НАТО-а, пише немачки таблоид „Билд“, позивајући се на изворе.
Како се наводи у чланку, у мају је Берлин искористио право вета и блокирао испоруке америчких пушака „Барет“ и литванских пушака за уништавање дронова које је Кијев већ платио.
Извор „Билда“ наводи да је влада Меркелове убедила Холандију да подржи ту одлуку како се не би стекао утисак да је Берлин „једини противник продаје“.
Лист подсећа да је председник Украјине Владимир Зеленски у августу ове године лично молио Меркелову током њене посете Кијеву да укине забрану испорука оружја. Међутим, тадашња канцеларка је, према речима извора присутног на састанку, „леденим гласом“ рекла да је то „искључено“.
Прецизирано је да је Берлин тек крајем новембра укинуо вето на испоруку пушака против дронова Кијеву, али су испоруке америчких пушака и даље блокиране.
Раније је министар одбране Украјине Александар Резњиков оптужио владу Немачке за то да је спречила да Кијев набави пушке великог калибра за уништавање беспилотних летелица преко Агенције НАТО-а за подршку и набавку.
Како је истакао, Кијев ће тражити да набави наоружање у оквиру билатералних споразума са савезницима, на пример са САД, Великом Британијом, Литванијом и Француском.
Раније је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да се Украјина пумпа наоружањем, као и да западне земље пребацују у Украјину милитанте под маском инструктора.
Заставе Украјине и САД на војним вежбама у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
РУСИЈА
НАТО има нове планове за Украјину — и спрема за то елитне јединице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала