- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови бугарски премијер обећао заокрет у односима са Скопљем: Дајте ми шест месеци

CC0 / Pixabay / Заставе Македоније и Бугарске
Заставе Македоније и Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Бугарска је спремна да направи прави заокрет у ситуацији са Северном Македонијом, намеравам да решим спор са Скопљем за само шест месеци, изјавио је нови бугарски премијер Кирил Петков.
Према речима политичара, његова влада ће започети преговоре са Скопљем на потпуно другачији начин. Како каже, биће формиране радне групе које ће припремити решења за питања попут заједничке економске активности, инфраструктуре, културе и историје.
Петков је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ истакао да нова влада намерава да реши постојећи спор са Скопљем у року од пола године.
„Предложићемо нову процедуру за Северну Македонију – веома брзу, врло краткорочну – за свега шест месеци“, прецизирао је премијер.
Упркос уверавањима Петкова, новинар и водитељ Бугарског националног радија Петар Волгин сматра да је мало вероватно да ће новоизабрани премијер направити такав заокрет.
„Он одлично схвата да ће одступање од бугарског става у погледу Скопља значити крај његовог мандата чак и пре него што почне да функционише како треба“, оценио је новинар.
Волгин је изразио наду да ће нови премијер успети да заштити националне интересе земље пред својим партнерима из САД и ЕУ.
Подсетимо, бугарски посланици изабрали су у понедељак за премијера Кирила Петкова, лидера странке "Настављамо с променом" (ПП). Како је пренео Ројтерс, за њега је гласало 134 посланика у парламенту, који броји 240 места.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РЕГИОН
Забрињавајућ разговор Радева и Заева: Да ли ће Софија капитулирати пред Скопљем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала