- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Новине у руској војсци: Још једна нуклеарна подморница биће наоружана моћним ракетама „Циркон“

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаНуклеарне подморнице "Чељабинск" и "Омск"
Нуклеарне подморнице Чељабинск и Омск - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Нуклеарна подморница пројекта 949А (шифра „Антеј“) „Чељабинск“ биће трансформисана у носач крстарећих ракета „Оникс“ и „Циркон“ по пројекту 949АМ, саопштио је Спутњику извор из сектора бродоградње. Такође је саопштено када ће руска војска добити најновије хеликоптере Ка-52М.

„Прелиминарни рок почетка активне фазе главних етапа ремонта и модернизације 'Чељабинска' је 2022. година, одмах након завршетка радова на (нуклеарној подморници) К-132 'Иркутск'. Током модернизације на далекоисточном бродоградилишту 'Звезда' подморница ће бити опремљена универзалним лансерима за лансирање ракета 'Оникс' и 'Циркон'. Њен борбени потенцијал ће се вишеструко повећати“, рекао је наш извор.

Како је додао, било је планирано да се радови на „Чељабинску“ раније започну, али су одложени због недовољно финансијских средстава.
Подморница „Чељабинск“ почела је да се прави 1987. године према пројекту 949А, а поринута је на воду 1990. године. Део је Тихоокеанске флоте.

Испорука најновијих хеликоптера Ка-52М

Како је саопштио извор Спутњика из војног индустријског комплекса, испорука најновијих борбених хеликоптера Ка-52М руској војсци одвијаће се паралелно са тестирањима чији је завршетак планиран наредне године.

„Очекује се да ће 2022. године хеликоптер добити ознаку 'О1' што значи крај тестирања. Дакле, процес је паралелан, истовремено ће се одвијати и тестирање и испоруке“, прецизирао је наш саговорник.

Он је подсетио да су до сад два хеликоптера испоручена Министарству одбране, те да се тестирају.
Тестирања се успешно одвијају“, наводи извор.
На изложби наоружања „Армија 2021“ холдинг „Хеликоптери Русије“ и Министарство одбране Русије потписали су споразум о набавци 30 хеликоптера Ка-52М.
Русија је тренутно једина земља на свету са хиперсоничним ракетама у високом степену борбене готовости. Оружане снаге Русије имају авионске системе „Кинжал“ са хиперсоничном ракетом, хиперсонична ракета „Циркон“ је на државним испитивањима, а у служби су и стратешке ракете са хиперсоничним блоком „Авангард“.
Највероватнији изглед руске хиперсоничне ракете 3М22 Циркон - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
РУСИЈА
Путин: Најјачи смо у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала